Nieuwe stichting ’t Cromwiel is aan zet

STEENBERGEN – Vanaf vandaag zwaait de nieuwe Stichting Beheer & Onderhoud Sport- en Ontmoetingscentrum ’t Cromwiel de scepter in het Steenbergse gemeenschapshuis. Vanuit de gemeenteraad kreeg de nieuwe stichting de opdracht mee om  het culturele hart terug in ’t Cromwiel te brengen. Volgens voorzitter, Jan Flameling, is dat echter in de eerste plaats een taak van de hele Steenbergse gemeenschap.

De nieuwe stichting wordt gevormd door mensen die al de nodige ervaring hebben in het beheer en de exploitatie van een gemeenschapshuis, namelijk dat van de Welberg. Nadat duidelijk werd dat de gemeenteraad andere wensen had voor ’t Cromwiel dan het contract met Hydra Sport (later Optisport) kon bieden, ging wethouder Prent in gesprek met het bestuur van gemeenschapshuis De Vaert. De vraag die zij stelde, was of de stichting bereid was om het beheer van ’t Cromwiel ook op zich te nemen.

Ik word er blij van

“Dat wilde het bestuur gelukkig,” blikt een tevreden wethouder Prent terug op het bestuur. “Het zag mogelijkheden tot verbinding tussen ’t Cromwiel en de samenleving en wilde er vol voor gaan om die te realiseren. Ik word er altijd blij van wanneer mensen zich belangeloos in willen zetten voor de gemeenschap.”

Ook de raad reageerde positief op het idee. De afgelopen maanden werden benut om de huurovereenkomst op te stellen die gistermorgen ondertekend werd.

Goede relatie personeel

De publieke en politieke verwachtingen zijn misschien hooggespannen, maar het bestuur van de nieuwe stichting overhaast niets. “We gaan de eerste tijd vooral benutten om het gebouw en het personeel te leren kennen,” aldus secretaris Constance van Broekhoven. “Onze eerste prioriteit gaat naar het opbouwen van een goede relatie met het personeel. Dit zijn de mensen die het moeten gaan doen.”

Raar ding

De volgende uitdaging wordt het gebouw, lichtte Jan Flameling ongezouten toe: “’t Cromwiel is natuurlijk gewoon een raar ding. Je komt binnen in een vreemd soort hal die zeker niet het warme welkom biedt dat je van een gemeenschapshuis mag verwachten. De theaterzaal is ook niet bepaald je-van-het. Het is eigenlijk een gymlokaal met een podium. We kunnen Youp van ’t Hek wel uitnodigen, maar hij zal zeker niet komen.”

Om de nodige aanpassingen uit te kunnen voeren kreeg de stichting een startkrediet van 50.000 euro. Ook kan zij aanspraak doen op een aanvullende gemeentelijke lening van 50.000 euro.

Flexibel

Over de wijze waarop de stichting invulling geeft aan de opdracht om het gemeenschapshuis cultureel naar een hoger niveau te brengen, is Flameling duidelijk: “Wij gaan als stichting niets organiseren, maar we staan open voor alle initiatieven. In de achterliggende periode was de uitstraling van ’t Cromwiel zakelijk en minder flexibel. Dat had ook te maken met het feit dat er een bedrijf en dus een economisch belang achter zat. Wij hoeven er geen cent aan te verdienen en kunnen daardoor wel flexibel en laagdrempelig zijn.”

Een eerste wapenfeit staat al, want met de komst van het nieuwe bestuur gaat de sluitingstijd van het Ontmoetingscentrum naar middernacht in plaats van 23.00 uur. “Daardoor hebben mensen de tijd om na afloop van een wedstrijd of repetitie nog even een drankje te doen. Wel zo gezellig,” aldus Flameling.

Omarmen

De culturele ontplooiing van ’t Cromwiel zal volgens hem een natuurlijk proces moeten zijn. “Wij kunnen het in ieder geval niet opleggen en bovendien werkt dat ook niet. Eerst zal de gehele samenleving van Steenbergen ‘t Cromwiel moeten omarmen als hét gemeenschapshuis van de kern. Niet als zomaar een ruimte die je kunt gebruiken. Wanneer er een organisatie een activiteit bij de gemeente meldt, dan hoop ik dat de ambtenaar nadrukkelijk naar ’t Cromwiel verwijst. Het moet een gewoonte worden dat wanneer er iets georganiseerd wordt in Steenbergen dat in ’t Cromwiel gebeurd.”

Het bestuur zelf hoopt binnen afzienbare tijd een aantal nieuwe leden te mogen verwelkomen. Flameling: “We hebben mensen nodig met frisse, creatieve ideeën en een stevig netwerk.”

Foto: Wethouder Esther Prent tekende de huurovereenkomst namens de gemeente Steenbergen. Jan Flameling, Peter Suijkerbuijk en Constance van Broekhoven deden dit namens het dagelijks bestuur van stichting ’t Cromwiel.

Beelden bij dit artikel