Nieuwe Stichting Sinterklaas Steenbergen met veel vertrouwde gezichten

STEENBERGEN – “Hij komt, hij komt, Die lieve, goede Sint.” Op zondag 19 november klinkt het vertrouwde welkomstliedje weer uit de kelen van honderden Steenbergse kinderen. Bij de ‘oude’ haven wachten zij met vol verwachting kloppend hart op het moment dat de stoomboot uit Spanje verschijnt. Met op de voorplecht natuurlijk Sint Nicolaas en zijn Pieterbazen. Tot daar toe geen bijzonderheden. Eenmaal aan de wal wordt echter alles anders want de goedheiligman stoomt na aankomst niet door naar gemeenschapshuis ’t Cromwiel, maar naar de Steenbergse markt voor een middag vol pepernotenpret.

De nieuwe bestemming lijkt wel te vragen om problemen tijdens een intocht waar traditiegetrouw toch altijd al van alles misgaat. Verdwenen cadeautjes, een ontspoorde schimmel of aangebrande pepernoten; de aankomst van de Sint kan nu eenmaal nooit helemaal vanzelf gaan. Volgens de Stichting Sinterklaas Steenbergen zal dit alles echter niet van toepassing zijn op de relocatie van de Sint Nicolaas naar het centrum van Steenbergen.

Markt als decor

Het is een langgekoesterde wens van de organisatoren om het kinderfeest een prominentere plek in de Steenbergse gemeenschap te geven. “In april hebben we elkaar de vraag gesteld hoe onze droomintocht er nu eigenlijk uit zou moeten zien,” vertelt Lonneke van Gils. “Toen bleek dat we allemaal het liefst naar buiten willen. Een intocht met de Steenbergse Markt als decor bleek ons gedeeld ideaal. Bovendien moet het veel meer een samenwerkingsverband met clubs uit Steenbergen worden.”

Daad bij de droom

Zodoende pakte de, in naam, nieuwe organisatie Stichting Sinterklaas Steenbergen, de witfluwelen handschoen op voegde de daad bij de droom. Vergunningen werden aangevraagd, vrijwilligers gezocht, verenigingen benaderd en heel veel sponsoren benaderd. Twee weken voor de happening losbarst, kan de organisatie dik tevreden melden dat het gelukt is. “Het was heel veel werk, maar we denken dat er een heel leuk programma staat. Wij zijn in ieder geval dolenthousiast,” verkondigt Leonie Barendse.

Pietendiploma

Wie het festijn van begin tot einde mee wil maken, meldt zich op zondag 19 november om 13.00 uur in de haven waar de Sint zijn entree maakt. Eenmaal aan wal vertrekt de stoet naar de Markt waar een middag vol vertier wacht. Met op het hoofdpodium de Muziekpiet die er een knetterend feest van maakt, samen met de blokfluitgroep van Volharding en de slagwerkers van Caio Bouwens. Op andere podia op de Markt vinden allerhande activiteiten plaats zoals schminken of op de foto met de Sint. De kids kunnen er zelfs het felbegeerde Pietendiploma halen. In geval van regen treedt plan B in werking. Op de inhoud gaat de stichting niet in. “We gaan ervan uit dat het niet nodig zal zijn.”

Bij de tijd

De Pieten zijn dit jaar niet alleen te herkennen aan hun traditioneel bruine tintje maar ook aan hun frisse ‘look’. De pakken die al heel wat jaartjes meegaan, zijn met de hulp van creatieve en handvaardige helpers stevig gepimpt. Met gouden biezen en nieuwe veren zijn de Steenbergse Pieten weer helemaal bij de tijd.

Terrassen langs de Markt

Voor de begeleidende ouders heeft de nieuwe opzet ook niets dan voordelen want terwijl de kroost zich prima vermaakt, kunnen vaders en moeders toekijken vanaf de terrassen langs de Markt. “Dat was ook iets wat we mistten: de interactie met het publiek,” licht Leander Lebeau toe. “Nu is het niet alleen voor de ouders leuker, maar kan iedereen die van gezelligheid houdt aanschuiven.” De organisatie krijgt alle hulp van de plaatselijke horeca die er het voordeel ook wel van in ziet. Om 16.00 uur is het uiteindelijk gedaan met de Pietenpret.

Overmatig strooigedrag

Op de zaterdagen 25 november en 2 december zal een delegatie Pieten nog wel het Steenbergse koopcentrum onveilig maken met overmatig strooigedrag. Bij theaterschool Myra Ceti vinden op zondag 26 november een tweetal optredens met professionele Pietenacteurs plaats.

Wie vragen heeft of als sponsor graag een bijdrage wil leveren aan de feestvreugde kan contact opnemen met het comité via e-mailadres: sinterklaasintochtsteenbergen@gmail.com

Foto:

Leander Lebeau, Leonie Barendse en Lonneke van Gils zijn druk met de voorbereidingen voor de vernieuwde Sinterklaasintocht op 19 november aanstaande. Samen met Anouk Heeren-Baarendse, Menno Ooms, Samantha Schuurbiers, Heidi Brattinga en Jack van der Ree vormen zij de Stichting Sinterklaas Steenbergen.

Door Dasja Abresch