Nieuwe Jan Keller verschijnt vanavond in modern kostuum

NIEUW-VOSSEMEER – Het grote aftellen is begonnen voor Nacho de Jong. Vanavond om 21.11 uur gaat voor de nieuwe Jan Keller van ‘t Vosse’ol het echte werk beginnen. Tijdens zijn allereerste Jan Keller III-bal neemt hij de wapenstok over van vader Reinier die een kwart eeuw in het pliessie-pak zat. Het was dan ook hoog tijd voor een nieuw kostuum niet in de laatste plaats omdat de jonge De Jong zowel in de lengte als in de breedte van een iets ander postuur is dan zijn vader. Tijdens het interview voor Kijk op Steenbergen moesten de laatste epauletjes nog bevestigd worden door hofnaaister Nancy Vos. Dus werd voor de laatste keer het pak van pa uit de kast getrokken.

Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe Jan Keller alle kwaliteiten te bezitten waar een handhaver van de carnavalsorde aan moet voldoen. Rustig en beheerst, ijzeren zenuwen en bestand tegen druk. Het blijkt alleen al uit het feit dat hij niemand, maar dan ook echt helemaal niemand, vertelde dat hij de nieuwe Jan Keller werd. “Mijn vader en moeder waren bijzonder verrast toen ik uit de doos stapte. Ik had ze om kwart over tien nog een foto gestuurd vanaf mijn werk bij de Jumbo in Bergen op Zoom en om elluf over elluf stond ik in mijn pak op het podium,” vertelt Nacho met een tevreden glimlach om de lippen.

Twee keer slikken

Ook zijn broers (Nacho is de derde van vier jongens) wisten niet wat zij hoorden. Twee van hen waren er die avond niet bij en baalden daar als een stekker van toen ze leerden wie de nieuwe Jan Keller was. Moeder Brigitte moest wel even twee keer slikken toen haar derde telg uit de doos kwam. “Niet van emotie hoor, maar omdat ze er volgens mij wel naar uit had gekeken om na vijfentwintig jaar geen Jan Keller meer in huis te hebben.” Voorlopig heeft zij dus even pech want Nacho is nog lang niet van plan uit huize De Jong te vertrekken. “Inmiddels is ze gewend aan het idee. Ze blijft nu ook het jeugdgevolg nog wat langer begeleiden.”

Missie

In zijn jonge (lees: nóg jongere) jaren was Nacho jeugdnar. “Ik weet daar niet heel veel details meer van, maar ik kan me het geweldige gevoel nog heel goed herinneren.” Daar ligt voor hem dan ook de belangrijkste missie voor carnaval. “De persoon van Jan Keller staat niet op de voorgrond. Daar hebben we een Prins en een Nar voor. Ik hoop wel dat ik de kleine pliessie een hele leuke tijd kan bezorgen.”

Gin peere

Het Jan Keller III-bal begint vanavond om 21.11 uur in café D’n Sterke Duvel. ’t Vosse’ol viert dit jaar carnaval onder het motto ‘We schrijve geschiedenis’; een verwijzing naar het 450-jarig bestaan dat de kern dit jaar viert. Voor de gelegenheid van het bal, is aan dat thema een zinnetje toegevoegd: …onder ‘n appelboom valle gin peere”.

Tekst en foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl