Nieuwe eigenaar voor Welbergse Corneliuskerk

WELBERG – De voormalige Corneliuskerk van Welberg is verkocht. Afgelopen woensdag ondertekenden verkopers Hans en Anja van Trier en koper Rens Swart het koopcontract. Met deze overdracht krijgt het voormalige gebedshuis of kerkgebouw na vijf jaar leegstand een nieuwe bestemming. Een toepasselijke, want Swart gaat het gebouw gebruiken voor zijn semi-professionele hobby: het bouwen en restaureren van orgels. Minder vanzelfsprekend is de collectie Rovers en Daimlers waar de kerk onderdak aan gaat bieden. Swart wil het pand zelf in oude glorie herstellen, al zal dat nog enige jaren in beslag nemen. “Ik was ‘rijk’ genoeg om het pand te kopen, maar voor de restauratie zal ik toch echt weer moeten sparen.”

Naast vele liefhebberijen heeft Swart uiteraard ook een dagelijks beroep al valt dat niet in een paar woorden te vangen. “Heel kort door de bocht, adviseer ik organisaties zoals waterschappen, Rijkswaterstaat en ruimtevaartorganisatie NSO over het gebruik van satellietbeelden, bijvoorbeeld om deformaties in het aardoppervlak te meten.”

Optie

Overigens kocht Swart afgelopen woensdag alleen het kerkgebouw. Op de achterliggende gronden heeft hij een optie. “Ik zou daar graag een aantal woningen bouwen. Ik heb twee jaar de tijd om dat geregeld te krijgen. Wanneer dat lukt, heb ik eerder geld vrij om groot onderhoud aan de kerk uit te laten voeren. Lukt dat niet, dan is er nog geen man overboord. Het duurt dan alleen langer voordat de klus geklaard is.”

Wilde droom

Swart geeft daarmee aan dat hij gekomen is om te blijven, al zal zijn woonplaats voorlopig Dongen blijven. “Mijn orgels en auto’s staan daar in een bedrijfshal, maar het contract loopt af. Ik moest dus op zoek naar een andere locatie. Het was het moment om te kijken of ik mijn wilde droom om ooit een kerk te bezitten, kon realiseren.”

Baksteenexpressionisme

Hoewel er het afgelopen decennium vele kerkgebouwen op de markt komen, beperkte Swart zijn zoektocht tot exemplaren uit de negentiende en twintigste eeuw. “Ik ben een groot liefhebber van de bouwstijl uit die periode. Ik ben elf jaar bestuurslid van het Cuypersgenootschap geweest dat het behoud van deze architectuur tot doel heeft. De kerk van Welberg is een mooi voorbeeld van het zogenaamde Baksteenexpressionisme.”

Geboren in de kerk

De Dongenaar onderhield de afgelopen maanden nauw contact met het Bisdom Breda over zijn plannen. “Ik wilde daar direct open in zijn en duidelijk maken dat ik geen verkeerde bedoelingen heb met de kerk. Ik ken de wereld van de katholieke kerk goed, ik ben praktisch in de Bonifatiuskerk van Alphen aan den Rijn geboren. Ik ben daar op mijn 14e als organist begonnen.”

Maatschappelijk betrokken

Toen de optie van de meest recent gegadigde voor de kerk verviel, meldde Swart zich direct bij de makelaar en werd de koop rondgemaakt. Het enige nadeel van de verkoop is dat de activiteiten die er de afgelopen jaren plaatsvonden, zoals de kerstmarkt en de Halloween-voorstelling, ten einde komen. “Ik heb er over nagedacht of ik het een plaats kon geven, maar in een kerk vol orgelonderdelen en auto’s is dat gewoon niet veilig. Het neemt niet weg dat ik graag maatschappelijk betrokken wil zijn bij het dorp. Het zal vanzelf wel duidelijk worden op welke manier dat kan.”

Vraagtekens

Voor nu heeft Swart zelf een vraag aan de inwoners van Welberg en omstreken. “Samen met mijn vrouw Sabine Broekhoven, die architectuurhistoricus is, heb ik alle archieven uitgeplozen, maar er blijven nog veel vraagtekens staan. Iedereen die mij kan helpen aan informatie over de bouw, historie en met name de herstelwerkzaamheden die na de oorlog plaats hebben gevonden, nodig ik van harte uit om contact met mij op te nemen.”

Spits behouden

De komende tijd gebruikt Swart om de technische staat van de kerk in kaart te brengen en de werkzaamheden te prioriteren. “Uit eerdere inspectierapporten kwam naar voren dat de spits niet meer te redden zou zijn. Ik heb inmiddels zelf een kijkje genomen en ik heb goede hoop dat mij dat toch lukt.” Ook wil hij in overleg met het bisdom over het luiden van de grote klokken Maria en Johanna. Het is mij verboden de klokken te luiden, maar als ik duidelijk kan maken dat dit nooit op religieuze momenten zal gebeuren, hoop ik toch toestemming te krijgen. Op Oudjaar bijvoorbeeld, of op Bevrijdingsdag.”

Wie meer wil weten over de nieuwe eigenaar en zijn vele liefhebberijen kan er alles over lezen op www.rensswart.nl. Contact opnemen kan via rens@rensswart.nl

Foto: Rens Swart is de nieuwe eigenaar van de Corneliuskerk op de Welberg. Als fervent orgelbouwer zal hij aan het orgel van de kerk een aardig tijdverdrijf hebben.

Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch