Nieuwe, duurzame woonwijk ‘Olmentuin’

STEENBERGEN – Een nieuwe wijk waar duurzaam wonen en leven hand in hand gaan, dat is de opzet achter de Olmentuin die van de grond moet gaan komen aan de Olmendreef in Steenbergen, op de plaats waar nu nog het (taxi)bedrijf van de gebroeders Buuron is gevestigd en het daar achter gelegen terrein. Het plan wordt vandaag gepresenteerd op de woonbeurs STB Leeft in het gemeentehuis.

Bedoeling is dat er 34 vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen gaan verrijzen, op kavels van 500 tot 800 vierkante meter, met een zo laag mogelijk energieverbruik, door optimaal gebruik te maken van de modernste technieken op dit gebied.

Maar de initiatiefnemers van de Olmentuin – projectmanagementbureau Marsaki uit Goes en stedenbouwkundige (advies)bureau Compositie 5 uit Breda, opteren niet alleen voor een economisch en ecologisch verantwoorde ontwikkeling.

'Natuurlijke leefgemeenschap'

De mens als verbindende factor in de nieuwbouwwijk, dát moet vooral ook de kracht worden van het project. Dus: sterke onderlinge, sociale contacten, waarbij de bewoners elkaar de helpende hand toesteken en van elkaar kunnen leren, bijvoorbeeld doordat ouderen de jeugd – in een gezamenlijke kas – leren hoe alles groeit en bloeit. Waarbij de bouwkavels ook ruim genoeg zijn om, desgewenst, een kangoeroewoning voor ‘inwonende’ ouders neer te zetten. Op die manier moet er als het ware een 'natuurlijke leefgemeenschap' ontstaan.

Op zoek naar ambassadeurs

Alles kan, niets moet, vinden de bedenkers van het plan, dat vandaag wordt gepresenteerd op de woonbeurs STB Leeft in het gemeentehuis (nog tot 16.00). De initiatiefnemers zijn om te beginnen met name op zoek naar belangstellenden die de gedachte achter de Olmentuin onderschrijven en als ambassadeur willen meewerken aan de verdere totstandkoming van de wijk.

Er liggen uiteraard wel schetsen, maar definitieve keuzes willen de ontwikkelaars pas gaan maken in nauwe samenspraak met de toekomstige bewoners. Vast staat o.a. al wel dat in het hart van de Olmentuin een parkje met waterpartij komt en dat alle huizen met hun daken op het zuiden worden gericht én een vrij uitzicht richting het open landschap krijgen.

De ontwikkeling komt voort uit het afsprakenkader van de gemeente met de gebroeders Buuron, die aanvankelijk 52 appartementen hadden mogen bouwen bij de monumentale villa aan de Westdam, waar nu echter 18 appartementen komen. Zodoende werd de Olmendreef als 'compensatielocatie' aangemerkt.

Tevredenheid over belangstelling voor STB Leeft

STB Leeft werd tot dit moment – tot tevredenheid van wethouder Petra Lepolder en organisator Helmig Makelaardij – al door ruim 200 belangstellenden bezocht. De bezoekers kunnen zich in de ontvangsthal en de raadszaal van het gemeentehuis uitgebreid laten informeren door projectontwikkelaars van nieuwbouwplannen in heel de gemeente, woninginrichters, makelaars en financiële dienstverleners.

Ook burgemeester Ruud van den Belt en zijn echtgenote kwamen een kijkje nemen, zij zijn zich immers druk aan oriënteren op de plaatselijke woningmarkt.