Nieuwe beheerders dorpshuis De Stelle

DE HEEN – Het nieuwe jaar begint goed in De Heen, waar de bewoners uit het dorp en de polder op zaterdag 2 januari allemaal van harte welkom zijn bij de Nieuwjaarsborrel van dorpshuis De Stelle, waar dan ook de nieuwe beheerders officieel aan de slag gaan. Dat zijn Astrid van Elzakker en Sacha Smit, beiden op De Heen woonachtig en zeker eerstgenoemde is geen onbekend gezicht door de inwoners.

Astrid was ruim vijftien jaar actief bij de Stichting Relax, die allerlei activiteiten in het dorp ontplooit. Net zo lang al is ze als vrijwilliger verbonden geweest aan De Stelle. Het dorpshuis kende de laatste jaren geen beheerder meer. Onder aansturing van het stichtingsbestuur, dat in overleg met de gebruikers alle overkoepelende zaken regelt, werd de gemeenschapsvoorzieningen volledig door vrijwilligers gerund.

Toekomstbestendig

Met vereende krachten, maakten zij het dorpshuis weer helemaal toekomstbestendig. Zo werden de binnen- en de buitenboel opgeverfd en de plafonds verlaagd, alsook een luchtbehandelingssysteem aangebracht ten bate van de twee grootste zalen: de (vroegere) gymzaal en het horecagedeelte, dat voorheen ook dienst deed als kantine van Val Aan. Daarnaast is er een vergaderruimte voor 15 personen te vinden, houdt de huisarts uit Nieuw-Vossemeer op dinsdag- en donderdagmiddag spreekuur in De Stelle, en hebben er zeer uiteenlopende organisaties hun thuisbasis.

Verenigingsleven

De drie biljarttafels worden zowel gebruikt door de leden van ‘De Wellse Vaert’ als die van biljartvereniging De Stelle zelf. In het dorpshuis zijn verder ‘55+ De Heen’, de plaatselijke kaartcrea-club, de Rocky Mountain Dancers (linedance), dweilband BenD’1, Relax, Based on you (o.a. yoga) en duivensportvereniging De Vliegsport gehuisvest. ,,Op dit moment zijn we gemiddeld 30 à 35 uur per week geopend. Sowieso op dinsdag, woensdag en donderdag, ’s middags en ’s avonds.

'De Heen is een klein dorp, dus we moeten het allemaal samen doen'

Mogelijkheden genoeg dus om uit te breiden. Allerlei verenigingen en activiteiten zijn hier welkom. We hopen echt dat het dorpshuis weer meer gaat leven. Er is immers al zoveel verdwenen uit De Heen, juist het gemeenschapscentrum kan de mensen bij elkaar brengen, en het voor iedereen een beetje makkelijker maken,’’ vertellen Astrid en Sacha, die openstaan voor tips, ideeën en wat dies meer zij. ,,De Heen is een klein dorp, dus we moeten het allemaal samen doen, dan sta je tenslotte veel sterker. Dat geldt ook voor het beheer van De Stelle, want ook dat kunnen wij niet alleen. Gelukkig is er een leuke club vrijwilligers die ons – vooral bij grotere activiteiten – graag wil helpen.’’

Meer activiteiten voor de jeugd

De beheerders willen, in samenwerking met Relax en andere (nieuwe) gebruikers in ieder geval meer activiteiten van de grond zien te krijgen voor de kinderen en de jongere generaties in het dorp. ,,Boven alles telt dat het dorpshuis er echt voor iedereen moet zijn,’’ vinden de twee. ,,Er leven op het dorp volop ideeën, waarover we met iedereen graag willen gaan praten.’’ Maar eerst de Nieuwjaarsborrel. Die begint om 16.00 uur en de eerste twee consumpties en een aantal hapjes komen voor rekening van het stichtingsbestuur, dat er volgens Sacha en Astrid ook op een uitstekende manier in geslaagd is de boel financieel draaiende te houden.

'Carnaval komt ten goede aan heel het dorp'

Een belangrijke bron van inkomsten voor het dorpshuis is de carnavalsviering (op zondag 31 januari), die evenals vorig jaar overigens aan de overkant van De Stelle zal plaatsvinden, in de loods van de familie Van Trier. ,,De inrichting van De Stelle laat zo’n groot feest niet meer toe, maar de opbrengst komt dus wel ten goede aan het gemeenschapshuis, of beter gezegd aan het heel het dorp.’’