Nieuwbouw Lindenburgh loopt vertraging op.

STEENBERGEN – Nu de banken eindelijk een klap hebben gegeven op de financiële onderbouwing, kunnen de volgende stappen gezet worden op weg naar nieuwbouw van verpleeghuis De Lindenburgh in Steenbergen. Met een slag om de arm hoopt Wilfried Aper, Manager Vastgoed van zorginstelling Tante Louise, dat het complex net voor of net na de zomer van 2018 gereed is voor de terugkeer van haar bewoners. Een kwartaal later dan de oorspronkelijke planning. Volgens Georgine Poulus, vertegenwoordiger van de lokale Cliëntenraad van De Lindenburgh is de vertraging geen onoverkomelijk probleem, maar de communicatie vanuit het bestuur verdient volgens haar geen schoonheidsprijs.

In februari 2016 vetrokken de bewoners van toenmalige Lindenburgh al naar hun tijdelijk onderkomen in De Ambacht in Nieuw-Vossemeer. Drie maanden later ging het gebouw tegen de vlakte waarna het lange tijd stil bleef. Desgevraagd meldt Aper dat er inmiddels schot in de zaak lijkt te komen. “De onderhandelingen met de banken namen meer tijd in beslag dan we van tevoren hadden ingeschat. Nu we daarmee rond zijn, richten we ons op de tekeningen waarna het bestek en de definitieve vergunningaanvraag volgen. ” Hoe lang het daarna gaat duren voor de bewoners terug kunnen naar Steenbergen is volgens de manager “koffiedik kijken”. “Het hangt ook af van de hoeveelheid tijd die de bezwarenprocedure in beslag neemt.”

Geld op
Georgine Poulus heeft namens De Lindenburgh zitting in de Centrale Cliëntenraad. Zij is blij te horen dat er voortgang in de zaak zit, al had zij dat liever van het bestuur dan van de pers gehoord. “Wij krijgen geen enkele informatie. Dat is vervelend, want de bewoners en hun familie zitten wel met vragen. Dat geeft aanleiding voor allerlei geruchten. Bijvoorbeeld dat het geld op is bij Tante Louise en er helemaal geen nieuw gebouw meer komt. Dat is natuurlijk niet zo, maar wij worden wel met dergelijke bedenkingen geconfronteerd. Vanuit het bestuur krijgen wij geen informatie die wij daar tegenover kunnen stellen.”

Verwarring
Een informatiebijenkomst die de KBO afdeling Steenbergen aanstaande maandag organiseert, draagt bij aan de verwarring. Volgens het programma spreekt Gerard van Tilburg, relatiemanager van Tante Louise, daar over de nieuwbouw van De Lindenburgh en de toekomst van Onze Stede. “Daar stonden we erg van te kijken aangezien wij als Cliëntenraad geen enkele informatie nieuwe hebben,” aldus Poulus.

Volgens Van Tilburg zelf komt hij tijdens deze bijeenkomst ook niet met nieuws over de Steenbergse zorginstellingen. “Mijn verhaal gaat vooral over de zorg in Nederland. Hoe die is vormgegeven en wat we nog kunnen verwachten. Ingewikkelde kost die ik op een simpele manier zal proberen te vertalen. Over de ontwikkelingen lokaal kan en zal ik niks zeggen, behalve dan dat ik een schetsje van de nieuwe Lindenburgh laat zien dat al langer bekend is,” aldus de relatiemanager.

Geen ideale situatie
Volgens Poulus dragen dergelijke onduidelijkheden niet bij aan het vertrouwen. “Tante Louise zou er beter aan doen om gewoon open kaart te spelen.” Anderzijds is zij blij met de informatie dat de nieuwbouw rond de zomer van 2018 zijn beslag krijgt. “Dan werken we ergens naartoe. We zitten goed aan De Ambacht, maar ideaal is het niet. Het is te klein en er is een tekort aan huiskamers waardoor 22 van onze bewoners de hele dag in het restaurant zitten. Dat gaat goed, maar het is geen ideale situatie.”