Nieuw-Vossemeer mist kermis en prijsdansen

NIEUW-VOSSEMEER – Er staan dit jaar op maandag geen kruizen in de agenda’s van de Nieuw-Vossemeerders. Normaal gesproken is het traditioneel vroeg ontbijten in ’t Wagenhuis waarna de voetjes van de vloer gaan tijdens het prijsdansen. Maar corona en stijldansen gaan niet goed samen en daarom is het even slikken voor de meeste dorpsbewoners. Hoewel er op zondagmiddag nog wel een bescheiden feestje in eetcafé By Ons wordt gevierd, is verder alles gecanceld. “Ik kan me niet heugen dat het prijsdansen ooit eerder is geannuleerd, en ik ben er al ruim 40 jaar bij betrokken”, zegt juryvoorzitter Gilles Plandsoen.

Hij kan moeilijk antwoord geven op de vraag hoe hij deze situatie ervaart, behalve dat het wel zeer doet. “Maandag zal een dag worden als alle andere dagen, en dat is vreemd. Maar het risico is gewoon te groot om dit te organiseren. Uitgerekend de eigenaar van ’t Wagenhuis is zelf nog herstellende van corona, dus wij weten van dichtbij hoe serieus je dit moet nemen. Die verantwoordelijkheid willen wij niet nemen, hoewel we heus nog bekeken hebben of we het met minder dansparen konden organiseren. Maar mensen drinken een biertje en hebben het gezellig, dus dan is het al snel moeilijk om je aan de regels te houden.”

Er mag niet gedanst worden

Dat beaamt ook Belia Henning, die samen met haar moeder sinds een jaar het eetcafé By Ons (voorheen Voorwaarts) bestiert en toch iets heeft georganiseerd. “Het is een lastige afweging die je moet maken. Aan de ene kant wil je graag reclame maken voor je feestje, maar er mogen ook weer niet te veel mensen komen. We laten zondagmiddag vanaf 15 uur tot ongeveer 22 uur DJ Crisje binnen muziek draaien en als we buiten een tent neerzetten kan ik in totaal wel zo’n 100 mensen kwijt. Maar de mensen moeten zitten aan tafels en er mag niet gedanst worden. Niet ideaal inderdaad, maar om helemaal niks te organiseren was voor ons ook geen optie. We zijn nu precies een jaar open en na de goede start vorig jaar met de kermis en het prijsdansen werd het natuurlijk heel lastig door corona. De omzet die je in dit feestweekend draait is de buffer die je hard nodig hebt.”

Volgend jaar

Gilles Plandsoen en de rest van de organisatie van het prijsdansen richten de blik nu maar op volgend jaar in de hoop de jarenlange traditie die zelfs officieel cultureel erfgoed is, weer voort te kunnen zetten. “En maar hopen dat het dorp onze beslissing voor dit jaar begrijpt.”

Foto: Een foto van het prijsdansen in Nieuw-Vossemeer van twee jaar geleden. Een plaatje dat in deze tijden van corona helaas niet mogelijk is.
Foto: Niek Perdaems ©

Door: Nicole van de Donk