Nieuw-Vossemeer kan hopelijk in januari weer gaan pinnen

NIEUW-VOSSEMEER – Als er verder geen kink in de kabel komt, dan kunnen de inwoners van Nieuw-Vossemeer in de loop van januari volgend jaar weer contant geld pinnen in hun eigen dorp. In de hal van gemeenschapshuis ‘De Vossenburcht’ aan het Plein 1 februari 1953 komt een geldautomaat die iedere dag, zij het niet de hele dag, toegankelijk is.

Rabobank Zuidwest-Brabant, Stadlander (eigenaar van het gebouw), stichting Gemeenschapshuis De Vossenburcht (huurder) en de Gemeente Steenbergen bereikten maandagavond een akkoord over plaatsing van een geldautomaat in de multifunctionele voorziening. “Stadlander was eerder al als eigenaar van een ander pand betrokken bij het overleg maar dat ketste toen af omdat de huurder het niet zag zitten. Op dat moment kwam ‘De Vossenburcht’ in beeld.”

Bereikbaarheid

De plaatsing in de Vossenburcht kent ook enkele beperkingen die de wethouder op de koop toe neemt. “De bereikbaarheid is natuurlijk minder dan bij een geldautomaat in de buitenruimte. In principe is afgesproken dat ‘De Vossenburcht’ dagelijks van 13-17 uur toegankelijk is voor mensen die geld willen pinnen, evenals op de momenten dat er iets te doen is in het gemeenschapshuis.”

Pas in januari

Directeur Private banking Richard van Diest van Rabobank Zuidwest-Brabant geeft desgevraagd aan dat plaatsing in december helaas niet aan de orde zal zijn. “Dat heeft de wethouder in zijn enthousiasme wat verkeerd ingeschat. Er dient eerst een aantal onderzoeken te gebeuren. Naar veiligheid, technische mogelijkheden en zo meer. Als duidelijk is dat plaatsing kan, dan moet een apparaat worden besteld, want zoiets hebben we niet op de plank liggen. Ik schat in dat plaatsing op zijn vroegst in januari zal kunnen”, aldus Van Diest. Hij zegt heel blij te zijn dat alle betrokken partijen het licht nu op groen hebben gezet. “En nu maar hopen dat er geen kink in de kabel komt. Anders moeten we naar een andere oplossing zoeken. Het vinden van een oplossing is overigens van meet af aan onze bedoeling geweest, maar dat hebben we meteen al aangegeven”.

Op 5 oktober jongstleden sloot de Rabobank Zuidwest-Brabant het geldapparaat aan de Achterstraat in Nieuw-Vossemeer uit veiligheidsoverwegingen. Directe aanleiding was het toenemend aantal plofkraken op de geldautomaten in de buitenruimte. Het leverde de bank een storm van kritiek op vanuit het dorp. In reactie daarop gingen betrokken partijen met elkaar in overleg wat uiteindelijk leidde tot resultaat.