Nieuw-Vossemeer kan binnenkort weer contanten pinnen

NIEUW-VOSSEMEER – Wethouder Cor van Geel schoof gisteravond iets te laat aan bij de oordeelvormende vergadering van de Gemeente Steenbergen. Het werd hem echter direct vergeven want de bestuurder kwam met goed nieuws. Begin januari kunnen de Vosmeerders voor hun contant geld weer terecht in hun eigen dorp. In de hal van gemeenschapshuis ‘De Vossenburcht’ aan het Plein 1 februari 1953 om precies te zijn

Rabobank Zuidwest-Brabant, Stadlander (eigenaar van het gebouw), stichting Gemeenschapshuis De Vossenburcht (huurder) en de Gemeente Steenbergen bereikten gisteravond een akkoord over plaatsing van een geldautomaat in de multifunctionele voorziening. “Stadlander was eerder al als eigenaar van een ander pand betrokken bij het overleg maar dat ketste toen af omdat de huurder het niet zag zitten. Op dat moment kwam ‘De Vossenburcht’ in beeld.”

Controle over budget

Hier bleek de oplossing te liggen voor het dorp dat het alweer ruim een maand zonder geldautomaat moet stellen. Met name voor kwetsbare doelgroepen een probleem, aldus wethouder Van Geel. “Mensen die minder mobiel zijn bijvoorbeeld, maar ook mensen die het pinnen van contant geld nodig hebben om controle over hun beperkte budget te houden. “

De verwachting is dat het geldautomaat in ‘De Vossenburcht’ al  in de eerste week van december in gebruik genomen kan worden. “Het is een iets andere automaat dan wij gewend zijn,” licht Van Geel toe. “Het heeft een kleinere capaciteit maar is een stuk veiliger. Tot op heden is nog maar een keer geprobeerd een dergelijk apparaat te kraken. Vrij nutteloos overigens want zodra er aan het apparaat gerommeld wordt,  ontploft er in de kluis een inktpatroon waardoor al het geld herkenbaar en dus onbruikbaar wordt.”

Bereikbaarheid

De plaatsing in de Vossenburcht kent ook enkele beperkingen die de wethouder op de koop toe neemt. “De bereikbaarheid is natuurlijk minder dan bij een geldautomaat in de buitenruimte. In principe is afgesproken dat ‘De Vossenburcht’ dagelijks van 13-17 uur toegankelijk is voor mensen die geld willen pinnen, evenals op de momenten dat er iets te doen is in het gemeenschapshuis.”

Op 5 oktober jongstleden sloot de Rabobank Zuidwest-Brabant het geldapparaat aan de Achterstraat in Nieuw-Vossemeer uit veiligheidsoverwegingen. Directe aanleiding was het toenemend aantal plofkraken op de geldautomaten in de buitenruimte. Het leverde de bank een storm van kritiek op vanuit het dorp. In reactie daarop gingen betrokken partijen met elkaar in overleg wat uiteindelijk leidde tot resultaat.