Nieuw Strienestads jeugdgevolg schrijft geschiedenis

STEENBERGEN – Het leutseizoen in Strienestad is uit de startblokken. Tijdens een gezellig Snorrebal presenteerde Prins Strienius V samen met zijn gevolg het karnevalslied voor 2017. Met als titel ‘’t Zit bij òòns in de femilie’ zongen de aanwezigen de pannen van het dak van zaal De Joosse. Vanmiddag tijdens het Snorrekusbal voegde Zijne Koninklijke Hoogheid daar nog een extra dimensie aan toe. Samen met het gevolg deed hij een dansje dat zij maandenlang thuis voor de spiegel oefenden. Roos Oerlemans, Loek van der Zande en Mandy van Elzakker hebben daar maar een paar dagen de tijd voor. Zij zijn sinds vanmiddag het nieuwe Narreke (de eerste vrouw in dit pak!), Mussenkoninkje en Leutvrouwke van het jeugdgevolg. Het was een pittige strijd want een recordaantal van 41 kinderen was in de strijd voor een plekje in het jeugdgevolg.

Voor de Welbergse Mandy van Elzakker was het vanmiddag dubbel feest want zij vierde ook nog eens haar tiende verjaardag. Uit handen van het vorige leutvrouw, Isabel Uitdewilligen, kreeg zij het strooien hoedje en mandje dat bij haar functie hoort. Net als vertrekkend Mussenkoninkje Wessel Scherpenisse zijn punthoed en geweer overhandigde aan Loek van der Zande. Die pakte zijn rol goed op en schoot samen met zijn volwassen collega Martin den Broeder direct de mussen van het plafond.

Verwarrend

Roos Oerlemans schrijft vandaag als Narreke geschiedenis want het is voor het eerste dat het pak gevuld wordt door een meisje. Voor dweilorkest Blaos Mar Raok was dat wel even verwarrend want moest er nu ‘Zo’n goeie’ (voor de mannekes) of ‘O, wat is ze mooi’ (voor de vrouwkes) spelen? Ze kozen uiteindelijk, volledig terecht, voor de tweede variant. De narrenkap werd haar overhandigd door Thomas Hartog die zelfs van zijn afscheid nog een feestje wist te maken. En  daarmee is het jeugdgevolg met Prins Rick van der Linden, Jan Oorlog Siep van der Pligt en Deftig Floddertje Evy Luijsterburg weer helemaal compleet.

Foto’s: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen