Nieuw platform gemeente: steenbergen.ikpraatmee.nl

STEENBERGEN – We kennen het allemaal. Tijdens verjaardagen, aan de keukentafel of aan de toog in het café vliegen de verbeterpunten voor de eigen gemeente je om de oren. Ook voor een ongezouten mening over gemeentelijke ontwikkelingen draait men daar de hand niet om. In de meeste gevallen komt al deze inbreng echter nooit bij de gemeente terecht. “Hartstikke jammer,” zo vindt wethouder Esther Prent. “Als gemeente weet je niet alles en ben je je ook niet overal van bewust. We werken hard en doen ons best, maar wel vanuit onze belevingswereld. Het is juist goed wanneer we vanuit de kant van de inwoners input krijgen.” Zij hoopt dan ook dat iedereen deel wil nemen aan de nieuwe digitale spreekbuis: steenbergen.ikpraatmee.nl.

Een platform waarop inwoners op een manier die bij hen past hun inbreng kunnen hebben op gemeentelijke ontwikkelingen, is een langgekoesterde wens van het gemeentebestuur. Wethouder Esther Prent denkt dat steenbergen.ikpraatmee er een zinvolle bijdrage aan gaat leveren. “Het is een aanvulling op alles wat we al hebben en doen. De inloopavonden, de whatsapp, facebookpagina en alle andere manieren waarop wij interactie hebben met onze inwoners blijven gewoon bestaan. Met de nieuwe site hopen we op een constructieve manier persoonlijk in contact te komen met de inwoners.”

Niet anoniem

Via de nieuwe website steenbergen.ikpraatmee.nl wordt de inwoners gevraagd polls in te vullen, hun mening te geven over steeds wisselende onderwerpen, enquêtes in te vullen of zelf met een goed idee te komen. Wie mee wil doen maakt een account aan om mee in te loggen want deelname is niet anoniem. “We willen juist het gesprek aan gaan en dat kan niet wanneer je elkaar niet kent,” legt Prent uit. “Deze site is niet de plek om klachten en kritiek achter te laten maar waar je constructief en meedenkend meepraat over actuele onderwerpen.”

Deelnemers hebben de mogelijkheid om zich aan te melden voor onderwerpen die binnen hun interessegebied liggen. “Wanneer we beleid ontwikkelen over die onderwerpen krijgen zij automatisch, maar volledig vrijblijvend, een mailtje met de vraag of zij mee willen praten.”

Zonde

Ook is het mogelijk dat tipgevers uitgenodigd worden voor een gesprek op het gemeentehuis. “In de korte periode dat ik als wethouder werkzaam ben, heb ik al gemerkt dat er heel veel goede ideeën leven onder de bevolking. Het is zonde dat  daar nog te weinig mee gebeurt. Ik ben heel erg benieuwd welke ideeën er de komende tijd via steenbergen.ikpraamee.nl naar voren komen.”

Het grote voordeel is volgens de wethouder dat deelnemers vrij zijn om zelf te bepalen wanneer zij tijd, zin en gelegenheid hebben om mee te doen aan het gesprek. “Thuis of in de trein, overal kan het. Ook voor mensen die niet naar informatieavonden kunnen of daar gewoon geen zin in hebben maar wel een inbreng willen hebben.”

Filmpje

Om de site onder de aandacht te brengen van het grote publiek maakte de gemeente er een filmpje over.

Verschillende bekende en minder bekende Steenbergen vertellen hierin waarom ze mee gaan doen aan steenbergen.ikpraatmee.nl. Onder hen Peter van Langerak uit De Heen die gelooft in de toegevoegde waarde van het nieuwe platform. “Ik hoop dat het voor een stukje verbinding en samenhorigheid onder de inwoners van de hele gemeente Steenbergen gaat zorgen. Het lijkt mij een erg goede manier om nu eens met de inwoners van alle kernen over onderwerpen te praten die ons allemaal aan gaan.”

Ei van Columbus??

Of steenbergen.ikpraatmee.nl het ei van Columbus is, zover wil Prent niet gaan. “Ik denk dat het een mooie aanvulling is op alles wat we al doen. Over een jaar gaan we kijken of het aanslaat en wat er eventueel verbeterd kan worden.”

Foto: Wethouder Esther Prent maakt inwoner Peter van Langerak uit De Heen wegwijs in de wereld van steenbergen.ikpraatmee.nl

Tekst en foto: Dasja Abresch ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl