Nieuw leven voor Blauwe Sluis begonnen

KRUISLAND – Lang kan het niet duren voor het eerste bruidspaar zich meldt met de vraag of het de De Blauwe Sluis als huwelijkslocatie mag gebruiken. Tijdens de opening van het sluiseiland gistermiddag waren de genodigden het erover eens dat de lange picknicktafels, uitlopend in de Vliet en de vlonders aan De Baak top A-locatie zijn voor huwelijksceremonies en fotoreportages. De opening werd gisteren tevens gebruikt om het startschot voor het Waterpoortweekend te geven. Een toepasselijker en fraaier decor was niet denkbaar.

Het sluiseiland bestaat uit twee delen, gescheiden door de Kruislandsedijk. Aan de kant van de Vliet is het gebied gelijkgetrokken waardoor het mogelijk is om (met een stukje klunen) onder de weg door van de Vlietkant naar de krekenkant over te steken met kano of sup-board. Ook liggen hier de lange tafels waar de recreant kan uitrusten en genieten van de omgeving. “En hoe leuk is het om als kind gewoon op tafel te mogen dansen zonder dat iemand er iets van zegt?,” schetste wethouder Petra Lepolder van de gemeente Steenbergen het toekomstig gebruik. Aan de kant van de Cruijslandse kreken lopen twee trappen uit in een steiger die met name aantrekkingskracht op hengelaars en watersporters zal hebben.

Impuls

De Blauwe Sluis is tot stand gekomen dankzij het provinciale project Landschappen van Allure maar vormgegeven in een samenwerkingsverband tussen diverse belanghebbende partijen. Voor de inrichting van het gebied tekenden architectenbureau Ro&Ad en stedebouwkundige Imke Mulders van  Buro Kreek enzo uit Kruisland.

Wethouder Lepolder noemde de impuls die het sluiseiland geeft aan de omgeving van grote toegevoegde waarde. Ze doelde daarmee onder meer op De Baakermat een kleinschalige horecavoorziening aan de krekenkant van het complex dat vandaag officieel voor geopend is verklaard.