Nieuw Jaarboek van heemkundekring De Steenen Kamer

STEENBERGEN – Een grote hoeveelheid wetenswaardigheden, die honderden jaren overspannen uit de rijke geschiedenis van Steenbergen, komt aan bod in het nieuwe jaarboek van heemkundekring De Steenen Kamer.

Normaal gesproken koos de cultuurhistorische verenigingen er voor om één onderwerp of thema tot in detail uit te diepen in haar jaarboek. Dit keer hebben de leden een reeks korte(re) artikelen aangeleverd en samengesteld, die ondanks hun beperkte omvang de moeite van het lezen meer dan waard zijn.

400 jaar De Heen

De inhoud varieert van de Middeleeuwse zoutindustrie die van Steenbergen destijds een welvarende stad maakte tot de historie van het pand aan de Kaaistraat 30 en speciale aandacht gaat uit naar De Heen, dat in 2014 400 jaar bestaat.

Als in een soort van knipselkrant zijn uiteenlopende, alledaagse gebeurtenissen uit het dorpsleven van de afgelopen eeuwen gebundeld tot een fascinerend en verrassend actueel geheel. Met als bijzonder extraatje een uitgebreide namenlijst van vroegere inwoners van De Heen.

Verkoopdag

Het jaarboek is verkrijgbaar via http://www.boekenbestellen.nlof via secretaris Gerard Baten van De Steenen Kamer (gebaten@wxs.nl). Bovendien houdt de heemkundekring deze zaterdag, 30 november, een verkoopdag op Het Zolderke aan de achterkant van de Vredeskerk, waar belangstellenden het boek tussen 10.00 en 14.00 uur tegen contante betaling kunnen afhalen. De prijs bedraagt 20 euro of 27.50 euro (met gekartonneerde kaft)

Foto’s: Het nieuwe jaarboek van De Steenen Kamer bevat onder meer artikelen over de vroegere gemeentebode Cees van der Wegen die bij de Prinses Irenebrigade diende en bij een artikel over de Watersnoodramp van 1953 staan nog niet eerder gepubliceerde foto’s van de ravage aan de Oude Heijdijk.