Nieuw Eeckelenbergh krijgt monument ter ere van oude stadsmuur

STEENBERGEN – Het bouwproces van de woningen van nieuwbouwproject ‘Nieuw Eeckelenbergh’ aan de Kruitweg in Steenbergen verloopt voorspoedig. Afgelopen vrijdag hebben wethouders Petra Lepolder en Cor van Geel de tekening van het monument ter ere van de, in de bouwgrond gelegen, oude stadsmuur onthuld.

Op de lege plek die ontstond na de sloop van de oude Jacinta kleuterschool, wordt door vastgoedontwikkelaar Stadlander samen met de Kok Bouwgroep een nieuw wijkje gerealiseerd. Een wijkje met zeventien levensloopbestendige sociale huurwoningen voor jong en oud. Nanko Klein Paste, vastgoedontwikkelaar bij Stadlander, is enthousiast. “Betaalbaar wonen in een eigentijdse woning met alle functies op de begane grond, in het hart van Steenbergen, met alle winkels en eetgelegenheden in de directe omgeving. Dat is aantrekkelijk voor de bewoners, maar ook de middenstand profiteert hiervan.”

Veel consternatie

Tijdens de aanvang van de bouw werden, bij het graven van proefsleuven, door de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen, restanten van de oude stadsmuur gevonden. Via oude tekeningen was het bestaan van een stadsmuur natuurlijk al langer bekend. Toch zorgde de vondst van tastbaar materiaal in de bouwgrond in eerste instantie voor de nodige consternatie.

Monument

Naar aanleiding van de bijzondere vondst heeft gemeente Steenbergen een monument laten ontwerpen, dat in oktober opgeleverd zal gaan worden. Het monument krijgt de vorm en functie van een zitelement, waarin oude stenen van de stadsmuur zijn verwerkt. De bakstenen dateren grofweg uit de periode 1350-1400. De tekening van het monumentontwerp werd vrijdagmiddag door wethouders Petra Lepolder en Cor van Geel onthuld. Na de onthulling was er gelegenheid voor de toekomstige bewoners om kennis met elkaar te maken en werd hen de mogelijkheid geboden om de woningen, die naar alle verwachting medio juni opgeleverd gaan worden, van binnen te bezichtigen. 

Door Mascha Diaz ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl