“Nieuw beleid gemeente jaagt onze seizoenarbeiders weg”

STEENBERGEN – Wie hier in de omgeving fruitbomen zegt, zegt Verbeek. Het familiebedrijf kweekt al generaties lang appel- en perenbomen en is inmiddels ook een begrip in het buitenland. Hoewel een groot gedeelte van het werk machinaal wordt gedaan, zijn er ook veel handjes nodig in het bedrijf. Verbeek werkt al jaren met een vaste groep arbeiders uit Polen waar ze op kunnen rekenen en vice versa. Het nieuwe arbeidsmigratiebeleid van de gemeente Steenbergen wat in de maak is, baart hen echter grote zorgen. “Onze buitenlandse werknemers begrijpen niet waarom Nederland zich zo opstelt.”

Aan het woord zijn de zussen Steffi en Nikki Verbeek, die met nog drie andere kinderen uit het gezin onderdeel zijn van het familiebedrijf waar vader Adrie aan het roer staat. En hoewel de Poolse werknemers formeel geen familie zijn, wordt er steevast gepraat over ‘onze jongens’. Veel van die mannen werken al meer dan tien jaar voor het bedrijf en verblijven voor bepaalde periodes als groep in hetzelfde huis, waar Verbeek er meerdere van in bezit heeft. Beide partijen zijn tevreden over dit systeem.

“Goeden lijden onder de slechten”

Maar het is juist die constructie waar de gemeente vanaf wil. Het zou voor te veel overlast in de wijk zorgen en de doorstroom op de huizenmarkt stagneren. De zussen Verbeek bestrijden dit ten zeerste. “Wij hebben iemand bij ons in dienst die continu in de gaten houdt of alles goed verloopt en er geen klachten van de buren zijn. Als er iets is proberen we dit zo snel mogelijk op te lossen. De jongens hebben maar één bedrijfsbusje voor de deur staan dus parkeeroverlast is er ook niet. Het lijkt erop dat de goeden nu onder de slechten lijden”, vindt Steffi Verbeek.

“Willen niet met z’n allen op een kluitje zitten”

Binnen zes maanden wil de gemeente een plan van aanpak van de ondernemers voor de realisatie van alternatieve huisvesting. Het heeft al voor het nodige crisisoverleg bij Verbeek gezorgd. “Gisteren zaten we nog met z’n allen rond de tafel. Nagenoeg al onze Poolse mensen komen uit hetzelfde dorp dus iedereen kent elkaar. We hebben het zo geregeld dat diegenen die het goed met elkaar kunnen vinden, net als een aantal stelletjes, in hetzelfde huis wonen. Ze zien het zelf niet zitten om op een kluitje bij elkaar te zitten.”
Dat bevestigt Karol Karasiewicz, die er even bij is komen zitten om namens de Poolse werknemers te vertellen over hun situatie. “Als we inderdaad met z’n allen moeten gaan wonen, dan kom ik hier waarschijnlijk niet meer werken. Ik begrijp er helemaal niks van dat Nederland deze regels wil gaan invoeren. Ik vind het heel prettig wonen in Dinteloord, zit dicht bij de winkels en heb goed contact met de buren.”

“Wees soepeler met vergunningen en neem meer tijd”

Afgelopen zomer heeft de gemeente Steenbergen vragenlijsten verspreid om de mening van de arbeidsmigranten zelf te peilen. Het leverde slechts 48 reacties op. Nikki Verbeek vindt dat een gemiste kans van de gemeente. “Als er tijdig bij ons was aangeklopt, dan hadden wij voor minimaal 60 reacties gezorgd. Maar dat is niet gebeurd.”
Over de toekomstige huisvesting hebben ze nog geen besluit genomen, maar ze doen nogmaals een beroep op de politiek en gemeente om soepeler te zijn met vergunningen en meer tijd te nemen. “Ons bouwblok is vol, dus op het terrein kunnen we niet bouwen. Op andere plekken is veel weerstand en bovendien: het mag er volgens de regels maar 10 jaar staan, dus wie wil dan die investering doen? Zo goed gaat het niet met de fruitteelt en als er ook niet samengewerkt mag worden met andere bedrijven, zie ik het voor de toekomst somber in.”

Foto: De zussen Steffi (l) en Nikki Verbeek zijn onderdeel van het familiebedrijf Verbeek dat fruitbomen aan binnen- en buitenland levert. De seizoenarbeiders uit voornamelijk Polen dreigen elders te gaan werken vanwege de huisvesting die moet gaan veranderen.

Foto 2: Karol Karasiewicz werkt al jarenlang voor Verbeek en verblijft dan telkens in hetzelfde huis. Daaruit vertrekken ziet hij totaal niet zitten.

Door: Nicole van de Donk