‘Niets is te gek voor de kinderen van Noah’s Ark’

DE HEEN – Sinds Rianne Berkhout zes jaar geleden in contact kwam met Noah’s Ark, is het hek van de dam. Met ziel en zaligheid zet zij zich sinds die tijd in om geld in te zamelen voor het Ugandese project dat onder meer een kinderhuis, drie scholen en een medisch centrum omvat. Haar tomeloze enthousiasme leverde inmiddels voldoende geld op om een familie-unit te bouwen. Aan de financiering voor een tweede eenheid wordt hard gewerkt.

Noah’s Ark is een niet-kerkelijk gebonden, christelijke organisatie die zich richt op de meest kwetsbare kinderen in de samenleving en de straatarme bevolking in de wijde omgeving. Het initiatief werd in 2000 opgericht door de Nederlandse missionarissen Piet en Pita Buitendijk. Begonnen met helemaal niks  bouwden zij met hulp van sponsoren en vrijwilligers van over de hele wereld een bloeiende organisatie op, die hulp biedt aan duizenden.

'Hoe meer ik erover hoorde, hoe meer ik ervan onder de indruk raakte en wilde helpen'

Het echtpaar Rianne Berkhout (70) en Roald Boegschoten (64) woont in Hilversum maar brengt een groot deel van de vrije tijd door in De Heen waar het een huisje op camping De Uitwijk heeft. “We zochten een kerk hier in de omgeving en kwamen uit bij de Protestantse kerk in Steenbergen,” vertelt Rianne. “Daar leerden we Wilma kennen die al heel lang betrokken is bij Noah’s Ark. Hoe meer ik erover hoorde, hoe meer ik ervan onder de indruk raakte en wilde helpen.”

Sieraden van koffiecups

Sindsdien steekt Rianne ieder vrij uurtje in het project en wist zij vrienden en kennissen al even betrokken te krijgen. “Ik heb een vriendin die speciaal voor mij sieraden maakt van lege koffiecups en fietsbanden, een andere vriendin bakt wafeltjes en zelf borduur ik handdoeken, theedoeken en dergelijke. Bij mijn tennisvereniging zijn ze altijd bereid tot hulp en ook hier op de camping steunen ze me enorm. Zo is er een mevrouw die prachtige kaarsen voor me maakt.”

Dankbaar

De resultaten van al dit handwerk worden verkocht op markten en braderieën. Hoe meer, hoe beter. “Ik zou heel graag op nog veel meer plaatsen in Zeeland en West-Brabant staan. Met een grátis kraam moet ik daar wel brutaal aan toevoegen want anders levert het niets op. Ik moet het echt hebben van de welwillendheid van organisaties zoals bijvoorbeeld de stichting Ontspanning Voor Welberg waar ik onlangs voor niets deel mocht nemen aan de braderie. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

Moederkloek

Rianne heeft zichzelf een concreet doel gesteld: de financiering van een familie unit voor jongens of meisjes vanaf 9-10 jaar. Hier groeien de kinderen in een familiesfeer op in plaats van in een grote groep. De kinderen staan onder leiding van een ‘auntie’ die als een moederkloek over de kinderen waakt maar hen ook leert zichzelf en hun kamers netjes te houden en erop toeziet dat zij hun huiswerk maken.

25.000 euro nodig 

Om zo’n unit te realiseren is 25.000 euro nodig. Een bedrag dat de Hilversumse in april van dit jaar al kon overhandigen aan Noah’s Ark. Begin volgend hopen zij en haar man zelf naar Uganda af te reizen, met het geld voor een tweede unit. Ook in 2014 gingen zij al naar Afrika waar zij drie maanden de handen uit de mouwen staken.

Voor meer informatie: www.nacmu.org en/of rberkhout46@hotmail.com, 06-13039182.