‘Niet verder bezuinigen op zwembaden’

DINTELOORD – Het college zal in de perspectiefnota (meerjarenbegroting) die later deze maand verschijnt aan de raad voorstellen om de eerder voorgenomen bezuinigingen op de gemeentelijke zwembaden in Steenbergen en Dinteloord – De Meermin en Aquadintel – achterwege te laten.

,,Na een grondige studie zijn we tot de conclusie gekomen dat dit financieel haalbaar en dus ook realiseerbaar is,’’ stelde wethouder Cors Zijlmans vanmorgen, bij de officiële ingebruikname van zestien nieuwe zonnecollectoren bij Aquadintel, die hij samen met zijn collega Marijke Vos onthulde.

,,De laatste jaren nemen wij met genoegen kennis van de inspanningen die de Stichting Vrienden van Aquadintel voor en rond het Dinteloordse zwembad ontplooien. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers heeft de gemeente de afgelopen jaren behoorlijk wat geld kunnen besparen,’’ lichte Zijlmans de keuze van B en W toe om verdere bezuinigingen op de openluchtbaden terug te draaien. Mits ook de raad daarmee akkoord gaat.

Aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot

Dankzij het gebruik van zonnecollectoren om het badwater te verwarmen, bespaart de gemeente zich ook de nodige kosten. Met de verlaging van het gasverbruik, wordt bovendien een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot gerealiseerd en dat is weer goed voor het milieu.

 In navolging van De Meermin beschikt nu ook het Dinteloordse zwembad over een zogeheten zon-thermische installatie, waarmee het zwemwater op duurzame wijze verwarmd kan worden.

,,De HR-zonnecollectorinstallatie wisselt de warmte van de zonnecollectoren uit tegen het zwembadwater via een roestvrijstalen warmtewisselaar. De installatie is gevuld met een speciale solar-vloeistof, die de warmtewisselaar opwarmt. Voor de koeling van de warmtewisselaar wordt zwemwater gebruikt. Doordat het zonnecollectorsysteem een gesloten systeem is, is er geen risico op het ontstaan van legionella,’’ gaf Ben van der Giesen van Giebros Technics een technische uitleg over de werking van de zonnecollectoren.