Niels gaat naar NAC

STEENBERGEN – Hij droomt er lang van en heeft er hard voor gewerkt, maar het is hem gelukt! Niels Luijstenburg is gescout door een profclub. Aan het einde van dit seizoen verlaat hij vv Steenbergen. Hij verruilt het blauw-wit voor het geel-zwart van NAC.

Een grote tien hangt nog voor het raam. Amper een week na zijn verjaardag zit Niels Luijstenburg aan tafel. Zijn vader en moeder aan weerszijde, zijn oudere zussen in de woonkamer, druk met telefoon en IPad. Er gaat heel wat veranderen. De agenda staat vanaf nu in het teken van voetbal. Binnen het gezin is dat geen probleem. Meike van 15 en Evy van 13 zijn trots op hun kleine broertje. Ze vinden de aandacht die hij krijgt wel leuk. Niels vindt het spannend. Hij is trots dat hij naar NAC mag, maar hij voetbalt liever dan dat hij erover praat. Zoals zoveel jongentjes is Niels bij de ‘kabouters’ begonnen. Samen met leeftijdsgenootjes, rennend achter de bal aan,  soms op het verkeerde doel af. Al snel werd duidelijk dat Niels graag wilde leren. Samen met zijn vader ging hij naar de voetbalschool in Roosendaal, daarna naar de Feijenoord Academy. “Wat hij daar geleerd heeft is bijzonder. Hij ontwikkelde zich snel, genoot van het trainen en oefende altijd” zegt vader Ronald. Hoe Niels is opgevallen bij de scouts van NAC weten zijn ouders niet. “Ik zag wel dat hij leuk speelde, maar een tijdje geleden viel me op hoe hard Niels kan lopen! Ik denk dat dit, samen met wat hij met de bal kan, wel opgevallen is” geeft moeder Wendy een mogelijke verklaring. “Ik kan een goede pass geven, maar ook steekballen en passeren met de bal” vult Niels zijn moeder aan. Vader en moeder Luijstenburg zijn erg tevreden over de begeleiding van NAC. “Zodra de kinderen bij NAC komen worden ze als zelfstandigen behandeld. Ze krijgen meteen te horen dat, ook al gaan ze veel voetballen, school het allerbelangrijkst is. Presteren op school is presteren op het veld zei de trainer toen ze kennismaakten. Ook gaan ze alleen naar de kleedkamers, geen bezorgde ouders die schoenen strikken en spullen opruimen, nee, dat kunnen ze zelf” licht Wendy toe.

Over tien jaar in het eerste van NAC

Op de vraag of hij NAC, nu ze bijna zeker gaan degraderen, in de toekomst terug kan krijgen naar de eredivisie is hij duidelijk. “Ja. Over tien jaar wil ik in het eerste staan. Samen met het team waarin ik ga spelen gaat dat zeker lukken” Voorlopig gaat Niels de komende jaren hard werken om zijn doel te bereiken. Drie keer per week naar de training in Breda, op zaterdag een wedstrijd en binnenkort zijn eerste toernooi in het tenue van NAC. Niet zomaar een toernooi, een Internationaal jeugdtoernooi met clubs als Tottenham Hotspur, PSV en nog veel meer. Voor Niels heeft het gesprek lang genoeg geduurd. Hij wil naar buiten, voetballen in de tuin. Wat zijn grootste droom is? Rechts op het middenveld spelen bij Manchester United. Zijn grote voorbeeld? “Kijk maar naar mijn kapsel, Cristiano Ronaldo natuurlijk!”

Tekst: Tineke Feskens – Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant