Negende Colsensation levert ruim 375 duizend euro op voor KWF

DINTELOORD – Afgelopen vrijdag 17 september gingen 15 Dinteloorders en ook een inwoonster uit Steenbergen van start in de inmiddels negende ‘Colsensation’. Dit is een activiteit waarbij de Mont Ventou in de Franse Provence wordt ‘beklommen’. Het doel van de Colsensation is om geld bijeen te brengen voor onder meer de bestrijding van kanker.

Carlo Baas is een van de leden van het team Willufysio. Hij deed verslag van de deelname van zijn Team dat dinsdagavond al per bus vertrok naar het plaatsje Aubignan waar zijn team een aantal huisjes ter beschikking had. “Alle deelnemers die op het park zaten hadden stuk voor stuk op eigen kosten een arrangement geboekt inclusief de busreis, de overnachtingen, het eten en overige kosten zoals shirts. Aan ons team was ook een deelnemer uit Barneveld toegevoegd, want ook enkelingen konden zich voor de Colsensation opgeven. Zij werden verdeeld onder de deelnemende teams”.

Overleden

Tijdens de donderdagmiddag kregen alle deelnemers een briefing. Ook werden daarbij wat ‘motivaties’ belicht. Zoals het verhaal van Amber van Eekelen uit Etten-Leur. Zij wilde eerder al deelnemen aan de Colsensation, moest meemaken dat deze door corona werd uitgesteld, werd getroffen door kanker en overleed helaas in februari dit jaar. Haar inzamelaccount bleef actief en dat zorgde voor meer dan tienduizend euro aan donaties. Alle deelnemers hebben overigens een persoonlijk inzamelaccount en de bedoeling is dat ze ieder minimaal 500 euro ophalen. Het team Willufysio wist met zijn leden een bedrag van 15.643 euro bijeen te sprokkelen.

Startpunt

Carlo vertelt: “De vrijdag was het dan tijd voor de tocht. Vooraf kon uit verschillende opties worden gekozen: fietsen, wandelen, hardlopen, mountainbiken, off road of een combinatie van fietsen en wandelen. Team Willufio had in totaal 13 deelnemers die aan verschillende disciplines meededen. Tineke van de Merbel had zich als vrijwilliger aangemeld en heeft op de berg een post bemand. Zij moest dan ook vroeg op. De deelnemers werden met de bus naar het startpunt in Bedoin gebracht. Tineke zat verder op de berg en had dus nog een wat langere bus.  

Krentenbollen

‘’Ik heb foto’s gemaakt van de zonsopkomst’’ zegt Tineke die alle deelnemers voorzag van de broodnodige krentenbollen, bananen en water. ‘’Gelukkig waren er geen grote problemen. Er was één persoon die last van zijn bloedruk had en die is dan ook goed geholpen”.

Ook William Luijks moest met de eerste bus mee. Hij was de enige fietser van het Team. ‘’Ik heb al meerdere malen mee gedaan aan de Colsensation’’ zegt William. Na ruim 2 uur na zijn start kwam hij al boven. ‘’Daarna heb ik het zo uitgekiend dat ik de lopers net onder de top weer tegen kwam’’.

Off-road

Conny Robbeson was ook al eens eerder aanwezig geweest bij de Colsensation. ‘’Ik heb eerder gefietst en ben vrijwilliger geweest’’ zegt Conny die dit jaar koos voor het off-road lopen. Dit houdt in dat er dan een vlakkere route is over de grindpaden van de Mont Ventoux. Maar er is nog een groter verschil want deze route is 31 km en dat is zo’n 10 kilometer meer dan dat de wandelaars doen. ‘’Het was zwaar maar ben blij dat ik het heb volbracht’’.

Eerbetoon

De overige deelnemers werd om 9 uur naar Bedoin gebracht. Hen stond de 21 kilometer wandeltocht te wachten. Peter van de Merbel, Arjan van de Merbel, Yvanka van de Merbel, Anja van de Merbel, Lisanne van de Merbel en John van de Merbel liepen als familie, ter na gedachtenis aan Corina van de Merbel die in 2019 samen met John zelf nog aan de Colsensation deelnam. Lisanne heeft voor de laatste 2 bochten van schoenen gewisseld en de loopschoenen van Corina aan gedaan.

Ter nagedachtenis

Voor Emina Porec was het de tweede editie dat zij mee liep. Ze is werkzaam op de fysiopraktijk en zodoende wil zij ook haar steentje bijdragen. Willeke Breure liep ook mee de berg op ter na gedachtenis aan haar overleden broer die overleed in 2017. ‘’Mijn man Cees en dochter Eveline en haar vriend zijn donderdag gekomen’’ zegt Willeke. Ze kwamen haar extra aanmoedigen en hebben zelfs het laatste stuk mee gelopen.

Hand in Hand

Monique Baas liep voor haar moeder mee de berg op. “Ik ben op mijn eigen manier de berg op gegaan en heb vooral genoten van de hele week”, zegt Monique.
En Carlo zelf: “Ikzelf  heb me later bij het team gevoegd. Dit vanwege een zware operatie waardoor ik niet eerder kon deelnemen. Ik zat twee jaar geleden nog in een scootmobiel en nu loop ik een berg op. Ik loop voor mijn vader die we in 2004 verloren aan de ziekte”.

Bovenop de berg kwam het team samen en liep met hand in hand schouder aan schouder de finish over op de top van de Mont Ventoux.

“Prachtig evenement”

Leonie van Dijk en Marianne Ruijzing liepen met team DGD uit Roosendaal mee. Samen met hun teamgenoten Karin van der Krabben en Sonja Knols zijn ze de berg op gewandeld. “Zwaar, maar geweldig’’ zegt Marianne. Zij had ook al in 2019 de berg beklommen dus was op de hoogte van wat hen stond te wachten. De laatste nacht voor de tocht was slapen niet echt mogelijk voor vele deelnemers.  Leone en Marianne hebben met hun Team 7.664 euro opgehaald.

Uit Steenbergen liep Marlies Heshof mee de berg op. ‘’Wat een geweldige ervaring en een prachtig evenement’’ zegt Marlies. Maar ze denk dat het ook bij deze ene keer blijft. Ze wilde eerst samen met haar dochter Eva doen. Maar door de studie van Eva is het te lastig om zich al aan het begin van haar studie een achterstand op te lopen.

Beelden bij dit artikel