Natuurspeeltuin in gebruik genomen: “Hart van Zuid is echt van iedereen”

STEENBERGEN – Als jonge kalfjes die voor het eerst in de wei mogen, zo huppelden en sprongen de kinderen van de Steenbergse bassischool Gummarus bij het uitgaan van de school de nieuwe natuurspeeltuin Hart van Zuid in. Een maand lang moesten zij geduldig toekijken hoe het gras groeide, maar afgelopen woensdag mochten zij dan toch eindelijk naar hartenlust spelen in het Hart van Zuid.

Een mooi moment, ook voor de zeskoppige werkgroep van het Oudercomité die zich maandenlang met ziel en zaligheid aan het project kweet. Vele sponsoren droegen de financiële lasten. “In het begin dachten we nog ‘dat doen we even’ maar daar moesten we al snel van terugkomen.” Bloed, zweet en tranen werden geplengd maar het resultaat mag er wezen. Een uitdagend speelgebied voor kinderen met stapstenen, tractorbanden om op en door te klauteren, heuveltjes en lekker veel groen. Genoeg om het kinderbrein te prikkelen en de fantasie de vrije loop te laten gaan.

De vloer is lava

Kritische geluiden dat het hedendaagse kind helemaal niet zit te wachten op buitenspeelterreinen gaan er bij de moeders niet in. “Samen hebben wij zestien kinderen en die vinden niks leuker dan klimmen, en klauteren, door dingen heen kruipen en lekker vies worden,” aldus Jocelijn de Vriend. “Mijn kinderen spelen niets liever dan ‘De vloer is lava’ (in de 20ste eeuw bekend als het spelletje ‘Voetjes van de vloer’ – red.). De natuurspeeltuin is daarvoor de ideale locatie.” “En wat dacht je van tikkertje?,” vult een werkgroepgenoot aan.

Wiebelbruggen

Tijd om met een kop thee en de voetjes omhoog op de bank te zitten, neemt de werkgroep niet. Fase 2 breekt nu aan, de zogenaamde Pimp-fase waarbij alles wat er al is, nog mooier gaat worden. Het trafohuisje op het terrein krijgt een kunstzinnig likje verf, er komen plantenbakken en er zijn plannen voor speelhutjes en wiebelbruggen. Volgende week komt er al een nieuwe, hoge, glijbaan die met name voor de iets oudere kids een uitdaging is. “Doordat er materialen gesponsord zijn, hebben we wat geld overgehouden. We laten Hart van Zuid niet meer los en gaan gelijk weer verder,” vertelt Chris Methorst van de werkgroep.

Hart van iedereen

Het meest gelukkig zijn de dames met de enorme positieve respons die de speeltuin en het hele proces er omheen, teweeg heeft gebracht. Met als hoogtepunt het pleinfeest dat in de toekomst een vaste activiteit wordt. “Hart van Zuid is niet van ons maar van iedereen. Dat voelt ook echt zo. We willen wel iedereen die een steentje bij heeft gedragen, op welke wijze dan ook, daar enorm voor bedanken.”

Door: Dasja Abresch