Natuurfilmer Cees van Kempen over schapenslachting: “Dit is niet de schuld van de boer of van de wolf, maar van de overheid”

Nieuw-Vossemeer – Gisteren werd bekend dat een wolf meerdere schapen heeft gedood en verwond in een weiland in Nieuw-Vossemeer. Het toeval wil dat op een steenworp afstand van het voorval natuurfilmer Cees van Kempen woont. Hij maakte de film ‘WOLF’ die in februari 2022 in de bioscopen verschijnt. Vier jaar lang volgde de Nieuw-Vossemeer de terugkeer van de wolf in Nederland op de voet. De recente gebeurtenis is volgens Van Kempen een direct resultaat van falend overheidsbeleid. “We weten al vier jaar dat de wolf eraan komt. Op Europees niveau is de wetgeving allang geregeld, maar de Nederlandse overheid heeft ervoor gekozen om de vingers in de oren te stoppen en de blik af te wenden.”

“Dit is de tijd van het jaar waarin je dit soort dingen kunt verwachten,” vertelt Van Kempen. “Jonge wolven verlaten de roedel en gaan op zoek naar een eigen territorium. Zeker nu het aantal wolven in Nederland toeneemt, zullen we het vaker zien gebeuren.” De wolvenkenner houdt nog wel een slag om de arm. “Het is nog niet helemaal zeker dat het een wolf was, al denk ik zelf van wel. Feit is dat aanvallen door honden jaarlijks veel vaker voorkomen, maar daar kraait geen haan naar. Voor de boer is het te hopen dat het een wolf was, want dan krijgt hij de schade volledig vergoed. In geval van een hond krijgt hij niks.”

Geen zinloze moordpartij

De Vosmeerder vermoedt dat de wolf die deze week werd gespot, dezelfde is die negen dagen geleden in Hooge Zwaluwe negen schapen doodbeet. De schapenslachtingen lijken een zinloze moordpartij, maar dat is volgens Van Kempen zeker niet het geval. “Deze vorm van ‘surplus killing’ is normaal gedrag bij roofdieren. De wolf is geprogrammeerd om met zo min mogelijk energie zoveel mogelijk voedsel te vergaren. Hij pakt één prooidier, maar als hij de kans krijgt om er nog één te pakken en die te laten liggen voor een later moment, dan zal hij dat doen. Hij kan niet anders zelfs.”

Wat is er aan de hand?

Wat een roofdier nooit meemaakt, is wat de wolf overkomt in een schapenkudde, namelijk dat hij ze allemaal kan pakken. “Dat heeft niets te maken met moordlust, maar zolang hij getriggerd wordt door bewegende dieren blijft hij doorgaan. Het zit niet in zijn programma om te stoppen. De schapen kunnen nergens naartoe en bovendien is een schaap zo geprogrammeerd dat hij niet wegloopt maar juist komt kijken wat er aan de hand is. In de natuur komt dat natuurlijk nooit voor. Wanneer een wolf een kudde van tien reeën aanvalt, zullen er negen ontsnappen.”

Honderd procent vergoeding

De aanvallen op schapen kunnen wel degelijk voorkomen worden volgens de expert, namelijk door de weilanden te omheinen met een hekwerk dat onder stroom staat. “Wat hier is gebeurd, is niet de schuld van de boer en niet van de wolf. De overheid had al veel eerder beleid moeten maken. We weten al meer dan vijf jaar dat de wolf komt en al die tijd was er de mogelijkheid preventieve maatregelen te nemen. De Europese Unie heeft allang wetgeving aangenomen die het mogelijk maakt om de maatregelen die boeren moeten nemen voor 100% te laten vergoeden door de overheid. In Nederland hebben we de uitvoering van die wetgeving op provinciaal niveau weggelegd. Dat slaat helemaal nergens op. We hebben twaalf provinciën die nu allemaal eigen beleid moeten maken. Drenthe is de eerste provincie die hierop heeft doorgepakt en daar is het onlangs goed geregeld. De wolf heeft echter geen weet van provinciegrenzen.”

Verkeerde kant

Het is de tweede keer dit jaar dat een wolf zich in de gemeente Steenbergen vertoont. Het is volgens Van Kempen geen reden om aan te nemen dat het dier zich hier gaat vestigen. “Een enkele wolf zal misschien een poosje op de Dintelse Gorzen kunnen verblijven, maar verder is dit gebied niet aantrekkelijk voor deze roofdieren. Wanneer een jonge wolf zijn roedel verlaat, gaat hij gewoon net zo lang lopen tot hij een geschikt gebied vindt. Wanneer hij deze kant op komt, dan loopt hij voor wat betreft zijn toekomstperspectief echt de verkeerde kant op. Het Schelde-Rijnkanaal is dan een natuurlijke barrière waar hij tegenaan loopt.”

[ door Dasja Abresch ]