Na even ‘corona-rust’ een vervolgstap in realisatie rotonde kunstwerk

STEENBERGEN – Ook bij de vervaardiging van het kunstwerk dat naar verwachting eind dit jaar de rotonde bij de Afgeslechtedijk gaat sieren, heeft corona voor een pauze gezorgd. Inmiddels is de draad weer opgepakt en wordt in de smederij van Peter van Meel weer hard gewerkt aan de drie blikvangers die het kunstwerk vormen.

“Het is echt prachtig om te zien hoe kunstenaar Hans Hanssen en smid Peter van Meel volledig op elkaar ingespeeld aan het werk zijn. Daarbij mag ook plasmasnijder Maikel Poot zeker een compliment hebben voor de vaardigheid waarmee hij het metaal snijdt”, vindt Leontine Tjioe, de voorzitter van Stadraad Steenbergen die de ‘opdrachtgever’ van het project is.

Belichting

“We zijn nu bezig met de bemonstering van het lichteffect. Want het is de bedoeling dat het kunstwerk wordt aangelicht en we willen een zo mooi mogelijke belichting”, vertelt Leontine Tjioe. “Het kunstwerk komt in een bijzondere samenwerking tot stand. We zijn heel blij met de soepele medewerking van gemeente Steenbergen, daarvoor mag zeker ook een compliment worden gegeven. Het is ook prachtig om te zien hoe het kunstwerk – met daarin de Gummaruskerk, de Hervormde Kerk en de Watertoren – tot stand komt. Heel bijzonder. Het proces wordt vastgelegd via foto’s van Thomas Weezenbeek. We wilden aanvankelijk dat het voor de doorkomst van de Vuelta gereed zou zijn. Die doorkomst is er nu niet, dus daar hoeven we nu geen rekening mee te houden. Wel is het de bedoeling dat we het hele project dit jaar afronden en we willen het graag na de Coronaperiode officieel openen”.

Rotonde Franseweg

“Alles bij elkaar is dit een heel intensief traject geweest. Daarom hopen we als stadsraad dat vanuit gemeente Steenbergen de rotonde bij de Franseweg wordt opgepakt. Hier zou wellicht een kunstwerk kunnen komen dat een relatie heeft met water. Een draaiboek met alle stappen die moeten worden genomen is er nu. Dat maakt het gemakkelijker. En het duo Hanssen en Van Meel is volledig op elkaar ingewerkt. Ook heel goed om daar gebruik van te maken”, zo oppert Tjioe.

Sluitend krijgen

Overigens is de financiering van het hele project nog niet helemaal rond. “Er staat nog één budgetonderdeel open. Daarin werken we als stadsraad – onder aanvoering van Jack van Kaam – hard. Onze verwachting is dat dit moet lukken. We hebben daarbij nog een leuk plan, maar dat houden we nog even voor ons”.