Na dertig jaar eindelijk groen licht voor bouwplan Laurentiusdijk

WELBERG  – Dertig jaar heeft hij moeten wachten, maar nu is er dan toch eindelijk licht aan het eind van de tunnel voor Welbergenaar Johan de Korver. Tijdens de oordeelvormende vergadering van afgelopen woensdag stemden de raadsleden unaniem in met het bestemmingsplan Laurentiusdijk. Wanneer deze unanimiteit standhoudt tijdens de besluitvormende vergadering eind januari, krijgt De Korver eindelijk de mogelijkheid om op zijn perceel drie vrijstaande woningen te bouwen.

Het is niet voor het eerst dat de raad in gaat stemmen met het bestemmingsplan. De grond is gelegen tegenover de huidige woning van De Korver die decennia lang probeerde om hier een woonbestemming op te krijgen. In 2015 stemde de raad uiteindelijk in, waarna de verdere uitvoering een formaliteit leek. Tegen elke verwachting in kwam de provincie echter met een negatief oordeel omdat het plan niet voldeed aan de randvoorwaarden zoals vastgelegd in de provinciale verordening Ruimte.

Woord nagekomen

Een flinke stap terug die een vertraging van bijna drie jaar op zou leveren. “Lang verwacht en stil gezwegen; nooit gedacht en toch, eindelijk, gekregen,” aldus De Korver die insprak tijdens de vergadering. Toch had hij niets dan complimenten voor de steun van de raad en medewerking van met name wethouder Lepolder: “Zij heeft een woord gegeven en is het nagekomen. Zij heeft er al haar energie in gestoken. Hiervoor: Chapeau!”
Vanuit de raad waren er ook complimenten voor het college maar zeker ook voor het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemer.

Hamerslag

Het voorstel is als hamerstuk doorgezonden naar de besluitvormende vergadering van 31 januari Dat betekent dat er, in principe, geen discussie meer over gevoerd wordt. De Welbergenaar hoopt na de definitieve hamerslag snel vorderingen te kunnen maken met de voorbereidingen voor de daadwerkelijk bouw van de drie woningen. In een daarvan gaat hij zelf wonen. Voor een tweede perceel heeft zich reeds een serieuze gegadigde gemeld. De drie percelen zijn ieder drieduizend vierkante meter groot. Een derde daarvan krijgt de bestemming wonen, de rest mag alleen ingericht worden als tuin of paardenwei.

Door: Dasja Abresch