’n Bietje gezond op Waterpoortgrond

NIEUW-VOSSEMEER/STEENBERGEN – “Weet iemand wat dit is?”, vroeg boerin Helma van Oorschot afgelopen woensdag aan de kinderen die vanaf hooibalen peinzend naar het gewas keken dat zij in haar hand hield. Eén meisje wilde wel een poging wagen: “Is het zo’n wortel uit Harry Potter?”

Gelukkig was het geen gillende Mandragora uit de magische filmreeks, maar een, aanzienlijk bedeesdere, suikerbiet. Even later stonden de leerlingen van basisschool De Nieuwe Veste uit Steenbergen op de akker tussen de suikerbieten en mochten zij er zelfs van proeven. Aan de verwrongen gezichtjes was duidelijk te zien dat de kids wel eens iets lekkerders gegeten hadden. Dat gold dan weer niet voor de chipjes die zij even later verorberden, na de aardappelen zelf gesneden en (in de airfryer) gebakken te hebben. “Zoiets lekkers heb ik nog nooit gegeten,” verzuchtte een van de leerlingen.

’n Bietje gezond

Leerlingen van basisschool De Nieuwe Veste bezochten de boerderij van Jan en Helma van Oorschot aan de Zeeweg in Nieuw-Vossemeer in het kader van ‘’n Bietje gezond op Waterpoortgrond’. Een project uit de koker van ondernemers Leontine Ouwerling en Petra Wever. Zij sloegen de handen ineen om in het gebied van Waterpoort (zes gemeenten rond het Volkerak-Zoommeer) de leerlingen te leren over gezonde en duurzame voeding. Dit doen zij door aan te sluiten bij bestaande projecten zoals ‘Klasseboeren’ en ‘Gezond in de Klas’. “Er is al heel veel, maar het was niet met elkaar verbonden,” legt Leontine Ouwerling uit. “Met ‘’n Bietje gezond’ maken we van de verschillende stukjes één grote puzzel.” Zodoende krijgen de kinderen na het bezoek aan de boer, een kok in de klas die samen met hen een gerecht maakt van de producten die zij tijdens het bezoek gezien hebben. Vervolgens verzinnen zij zelf een gerechtje dat in het ‘’n Bietje gezond’-kookboekje terechtkomt.

Aardappel uit de grond

Voor akkerbouwers Helma en Jan van Oorschot is hun medewerking als ‘Klasseboeren’ vooral een goede manier om kinderen het echte verhaal van het boerenleven mee te geven: “Sommige kinderen weten nog niet eens dat een aardappel uit de grond komt.” Ook is er volgens Helma momenteel veel verkeerde informatie over het boerenleven. “Nederland is koploper op het gebied van duurzame landbouw. Heel de wereld kijkt naar ons om te zien hoe het moet. Alleen in eigen land denken veel mensen dat wij de hele dag met een gifspuit rondlopen. Dat is frustrerend omdat wij ons best doen om het voor plant en dier zo goed mogelijk te doen. Wij vinden het belangrijk om te vertellen hoe het echt zit.”

[ door Dasja Abresch ]

Foto’s: Leerlingen van basisschool De Nieuwe Veste kregen op de boerderij van Jan en Helma van Oorschot allerlei opdrachten die te maken hadden met het akkerbouwbedrijf. Zij konden onder meer een zetmeelproef doen, de omtrek van een wei uitrekenen en leren over de blinde hoek van een tractor.