Muzikale traktatie van 100-jarige Semper Crescendo

NIEUW-VOSSEMEER – Het is vandaag groot feest in Nieuw-Vossemeer. Harmonie Semper Crescendo is jarig en er staan maar liefst honderd kaarsjes op de verjaardagstaart. Om dit te vieren deelt de jarige een bijzondere traktatie uit. Via de sociale kanalen van de vereniging (Facebook en YouTube) is namelijk sinds 19.21 uur het muziekstuk ‘Portinari’ te beluisteren dat speciaal voor het jubileum is vervaardigd door componist Steven Verhelst en uitgevoerd door alle leden van de harmonie onder leiding van dirigent Jeroen Schippers.

Onder normale omstandigheden had Semper Crescendo haar eeuwfeest natuurlijk groots en muzikaal meeslepend gevierd, maar dat zit er dit jaar helaas nog niet in. Om de bijzondere verjaardag dan maar stilletjes voorbij te laten gaan, dát ging de muzikanten veel te ver. Daarom is besloten om het speciale jubileumwerk vandaag te lanceren, omlijst door prachtige beeldopnames op alle bekende locaties in het dorp.

Merijntje Gijzen

Een speciale commissie van de harmonie bekeek samen met de componist welke muziek het beste zou passen bij Nieuw-Vossemeer. Die brainstormsessie leidde naar de muziek van de film over Merijntje Gijzen. Verhelst meende iets bekends te herkennen in de muziek en kwam erachter dat het een motief was dat voorkomt in één van de werken van componist Dante Alighieri. Diens muze heette Beatrice Portinari en daarmee is de titel van het jubileumwerk verklaard.

Making of

In een ‘coronaloze’ wereld had Semper Crescendo het pièce de résistance uiteraard ten gehore gebracht tijdens het jubileumconcert. Om toch stil te staan bij het jubileum en om ‘Portinari’ aan het grote publiek voor te stellen, heeft de harmonie een audio-opname van het werk gemaakt. Deze is, samen met een video, te bewonderen op de sociale kanalen van de vereniging.

De complete ‘making-of’ van het jubileumwerk is vastgelegd in een vijfdelige documentaire die de afgelopen weken te zien was via de Facebookpagina en het YouTube-kanaal van Semper Crescendo en daar ook nu nog terug te kijken zijn.

https://www.youtube.com/channel/UC9iRnpKuFSPGiCPHuEqQHFQ

(Door Dasja Abresch)