Musical op film, schoolkamp op school en drie eindbals: Merijntje neemt ‘corona-style’ afscheid van groep 8

NIEUW-VOSSEMEER – Juffrouw Marion zal het moment waarop zij haar groep 8 tijdens de digitale les moest vertellen dat hun schoolkamp definitief was afgelast, niet licht vergeten. Voor haar vijftien laatstejaars van basisschool Merijntje was het even slikken achter de laptop. Leuk is het nog altijd niet, maar door een positieve instelling en veel creativiteit zullen de bijna-brugwuppen toch terug kunnen kijken op een heel leuk afscheid.

Op het schoolplein van Merijntje blikken de kinderen terug op de maanden dat het virus iedereen in lockdown hield. “In het begin voelt het wel als vakantie,” geeft Kenji (12) toe. “Maar als je elkaar een poosje niet gezien hebt en je mag niet buitenspelen, dan wordt het al snel saai.” Klasgenoot Julie (12) sluit zich daarbij aan. “Dit is wel ons laatste jaar hier. De laatste maanden met al deze kinderen met wie je toch vaak al acht jaar in de klas zit. Het is niet leuk dat je dat niet samen kunt beleven.”

Eén grote groep

Maylynn (12) omschrijft groep 8 als “een echt gezellige klas”. “Vroeger waren er meer groepjes, maar dat is niet meer. We zijn nu echt één grote groep.” In die samenhorigheid komt na de zomer drastisch verandering, want de vijftien leerlingen waaieren uit over zes verschillende middelbare scholen in de regio.

Aangeslagen

Het moment dat de leerlingen van juf Marion te horen kregen dat het driedaagse schoolkamp naar Burgh-Haamstede niet door kon gaan, herinneren zij zich nog heel goed. Sven (12): “Je volgt natuurlijk het nieuws, dus je voelt het al wel een beetje aankomen. Toch hoop je dat het gewoon door kan gaan.”
“Het was echt vreselijk om te moeten vertellen dat dat dus niet zo was,” aldus juf Marion. “Tot dat moment was iedereen hartstikke vrolijk en vol enthousiasme aan de slag in de les. Daarna waren ze allemaal erg aangeslagen. Ik ook trouwens.”

Nacht van Acht

Net als naamgever Merijntje laten de leerkrachten van de school zich echter niet kisten. Het resultaat is een afscheidsprogramma dat klinkt als een klok. Inclusief de musical, al wordt die op film uitgebracht. Daardoor kunnen ouders thuiskijken en de leerlingen van de andere groepen kijken samen in de klas.
Voor het schoolkamp is er een mooi alternatief gevonden in de vorm van ‘De Nacht van Acht’. De kinderen worden op 8 juli aan het eind van de middag op school verwacht voor een verrassend programma dat pas de volgende morgen om 9 uur sluit. Tijd om te slapen zal er niet zijn, maar wat er precies staat te gebeuren, is voor de kids nog een grote verrassing. “Ze weten alleen dat ze een fiets met goed werkende verlichting mee moeten nemen,” vertelt juf Marion mysterieus.
Ook het traditionele eindbal waar groep 8 wordt uitgezwaaid is anders dan anders, maar zeker niet minder leuk. In plaats van één groot feest krijgen de kinderen er nu namelijk drie, verdeeld over de onder- midden- en bovenbouw.
Elise (13) is er tevreden mee: “Het is best apart allemaal, maar op deze manier krijgen we toch een mooi afscheid.”

De vijftien leerlingen van groep 8 van basisschool Merijntje staan op het punt afscheid te nemen. Daar horen een musical, schoolkamp en eindbal bij, al zullen die dit jaar allemaal anders dan anders zijn.

Door: Dasja Abresch