Museumweekend in teken van 40 jaar Ambachtsheerlijkheid

NIEUW-VOSSEMEER – Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid Nieuw-Vossemeer grijpt het Museumweekend aan om het nieuwe seizoen te openen en dat gebeurt met een tentoonstelling over het 40-jarig bestaan van de cultuurhistorische vereniging.

Bezoekers van het museum aan de Voorstraat 29 kunnen daarnaast ook ‘kennismaken’ met de jongste aanwinst van de heemkundekring: de kappersstoel met toebehoren van wijlen Jan Roedelof. Nieuw in de collectie is ook het klompenmakersgereedschap van Kiske Hellemons. In het A.M. de Jongmuseum, waarvan de heemkundekring in 2004 eigenaar werd, bevinden zich al langere tijd de inrichting van het vroegere café van Keeke de Congo en het oude interieur van kruidenier Timmermans.

,,Zo houden we de geschiedenis van Nieuw-Vossemeer levend voor het nageslacht,’’ vertelt Simon van Nispen, één van negen bestuursleden van de actieve club die 110 leden telt. ,,Wij kampen zoals veel verenigingen wel met vergrijzing en zouden daarom blij zijn met jonge aanwas. Het is cruciaal voor de toekomst dat ook jongeren zich realiseren hoe belangrijk het is om de historie van het dorp goed te bewaren.’’

Tot dat besef kwam men in Nieuw-Vossemeer eind jaren zestig, toen enkele dorpelingen besloten om onderzoek te gaan doen naar het voormalige Fort Oranje in de Eendracht. Aanleiding hiervoor was de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal. Ook de restauratie van de hervormde kerk bracht de oprichting van de heemkundekring in een stroomversnelling. Officieus zag de vereniging in 1968 het levenslicht, officieel in 1973. Alfons Remery, destijds burgemeester, ontpopte zich als grote roerganger van de Ambachtsheerlijkheid. De naam herinnert aan de periode voor 1880, toen de ambachtsheren het in deze contreien voor het zeggen hadden.

Het museum, met een permanente tentoonstelling over de Watersnoodsramp van 1953 en natuurlijk ook de collectie van schrijver A.M. de Jong – geestelijk vader van Merijntje Gijzen – is vandaag van 14.00 tot 16.30 uur geopend. Belangstellenden kunnen er sowieso elke zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur terecht en op afspraak wordt de deur ook op andere dagen en tijdstippen open gedaan.

Het 40-jarig bestaan van de heemkundekring wordt zaterdag 13 april voor de leden gevierd met een feestmiddag in gemeenschapshuis De Vossenburcht, waar jubilarissen worden gehuldigd en volksmuziekgroep Smidje Verholen optreedt.