Motto’s carnaval 2022: ‘Liefde vor de Leut’ wordt geüpgrade en Pompedurp ‘haolt um in’

STRIENESTAD/KRUISLAND – Leutvierders in Strienestad en Pompedurp weten al onder welk motto zij volgend jaar (hopelijk weer echt) carnaval gaan vieren. In Pompedurp maakte Prins Jürgen bekend dat het motto voor volgend jaar ‘We haole um in!’ is. Prins Strienius V openbaarde bij de afsluiting van het leutfeest dat het motto ‘Liefde voor de Leut’op herhaling gaat, zij het met de toevoeging ‘2.2’. 

In Pompedurp is het gebruikelijk dat het elfletterige motto voorafgaand aan het verbranden van de Pomp bekend wordt gemaakt. Hoewel er dit jaar niks verbrand werd, bleef de traditie van de grote onthulling gewoon in ere. “’We haole um in!’ kwam van het begin af aan steeds terug tussen alle motto’s die genoemd werden. Hoe langer we er over nadachten, hoe duidelijker het werd dat het een motto is waar je heel veel kanten mee op kunt,” aldus prins Jürgen.

Niet in de kast

Het moment van bekendmaking van het motto door Prins Strienius V was zeer ongebruikelijk. Het is al decennia lang de gewoonte in Strienestad dat het thema pas openbaar wordt tijdens de viering van 11-11. “Dat betekent dat we dus wel goed na moeten denken over een andere invulling van die avond,” aldus Dennis Vermeulen die het pak van de Strienestadse prins draagt. De keuze voor het motto ‘Liefde voor de Leut 2.2” is volgens hem gebaseerd op veel goede redenen. “We hadden dit motto al in april vorig jaar gekozen, maar hebben nog overwogen om het in de kast te laten toen corona serieus de kop opstak. Uiteindelijk besloten we dat niet te doen omdat juist ‘Liefde vor de Leut’ zo goed paste bij het gevoel van corona en naastenliefde. Dat nam niet weg dat er al veel zaken helemaal toegespitst waren op het thema. Een heel Spel op de Mart is bijvoorbeeld rond dit motto geschreven.” De toevoeging 2.2 is mede ingegeven door het jubileum 750 jaar Steenbergen dat in 2022 wordt gevierd.

Ontlading

De keuze voor de 2.2 versie is dus een praktische? “Nee, zeker niet alleen,” benadrukt de prins. “Het  motto leent zich er goed voor om mee te nemen naar volgend jaar. Juist dan zullen we meer behoefte dan ooit hebben om elkaar te ontmoeten en zal de ontlading van de liefde vor de leut grootser zijn dan ooit.”

[ Door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel