Morgenmiddag officiële opening van Groot Markt Terras

STEENBERGEN – “Een groot terras op de Markt waarbij horeca en retailers samenwerken en het voor de bezoeker aantrekkelijk maken is een goede manier om gebruik te maken van de potentie die de Steenbergse markt heeft”, stelt wethouder economische zaken Willy Knop. Het kan ook een goede ondersteuning zijn voor de horecaondernemers die het vanwege de coronacrisis zo slecht hebben gehad. Deze week is het terras opgebouwd, aanstaande zaterdagmiddag om 13:00 uur wordt het officieel geopend. De wethouder zal dat symbolisch doen door het knippen van een lint.

Willy Knop geeft aan dat gemeente Steenbergen in de afgelopen maanden goed heeft gekeken waarin lokale ondernemers die het moeilijk hebben konden worden ondersteund. En vervolgens is er daad bij de gedachte gevoegd en kregen tal van ondernemers die steun.
“Ik heb me de afgelopen maanden veel zorgen gemaakt. Met name over de kappers en over de lokale horeca. We hebben als gemeente een steunfonds ingezet. En toen bekend werd dat de horeca per 1 juni weer met beperkende maatregelen open mochten, hebben we als gemeente meteen een mailing naar alle 62 horecaondernemers in de gemeente Steenbergen gestuurd. Daarin de vraag of ze aan konden geven hoe we hen konden helpen. We ontvingen 16 reacties van ondernemers die aangaven dat ze ruimteproblemen hadden voor hun terras. We hebben gevraagd of ze een plannetje konden indienen hoe ze het graag wilden hebben, rekening houdend met de 1,5 meter regel. Voor alle verzoeken kon wat worden geregeld. En in Steenbergen was er op de markt een mogelijkheid voor een groot gezamenlijk terras”.

Alle neuzen in dezelfde richting

De wethouder ging met een forse delegatie naar de Marktondernemers en kon op alle vragen meteen antwoord geven. “Het was geweldig om te zien hoe alle neuzen dezelfde kant op zijn gaan staan. We hebben ook ‘Ons Steenbergen’ er meteen bij betrokken. Met de financiële ondersteuning van de gemeente en met die van ‘Ons Steenbergen’ en de deelnemende ondernemers is nu een prachtig terras gerealiseerd dat er tot eind september zal zijn. Voor de inwoners van onze gemeente een leuke manier om elkaar te ontmoeten en voor de bezoekers van Steenbergen een mooie plek om te genieten van een drankje en een gebakje of een lekker hapje. De verwachting is dat veel mensen hun vakantie in eigen land door zullen brengen. Dat biedt extra kansen. Zeker als je weet dat vorig jaar al zo’n 6000 bezoekers de Gummaruskerk wisten te vinden”.

Aankleding door ‘Ons Steenbergen’

Het terras is afgelopen maandag met vereende krachten opgebouwd. Niet alleen de horecaondernemers maar ook wethouder Knop stak daarbij de handen uit de mouwen.
Ook Kees de Bruin, voorzitter van Ondernemersnetwerk Stadshart Steenbergen, hielp een handje met het in elkaar zetten van het meubilair voor het nieuwe terras. “Net als alle andere ondernemers in het stadshart betaalt de horeca reclamebelasting en zijn lid van ONS Steenbergen. Om die reden dragen wij financieel bij om de tafeltjes op het terras gezellig aan te kleden. Uiteraard met leuke items die bij ondernemers uit ons eigen stadshart vandaan komen.”
Hoewel veel ondernemers in het centrum liever zagen dat de Markt op rustige momenten open ging voor het doorgaand verkeer, vindt De Bruin dat het belang van een goede horeca op dit moment cruciaal is. “In de eerste plaats voor de ondernemers die echt een hele zware tijd achter de rug hebben en als gevolg van de corona-maatregelen nog steeds niet terug kunnen naar de normale gang van zaken. Maar ook voor de inwoners van Steenbergen en de bezoekers van de stad is een gezellige plek waar je kunt genieten en elkaar kunt ontmoeten deze zomer van het grootste belang.”

Wellicht ook volgend jaar

Het is de bedoeling dat in oktober wordt geëvalueerd. Wanneer het grote terras een succes blijkt, is het wellicht ook volgend jaar een optie. Een belangrijke factor is natuurlijk ook het weer. Als er een mooie zomer komt met een prettig najaar, dan heeft het Marktterras kans van slagen. Deze zaterdag wordt in elk geval officieel gestart. Om 13:00 uur is de opening. Tussen 14:00 en 16:00 uur schuift de winnaar van het VIP terras met vijf gasten aan op het VIP-terras. Het gezelschap krijgt twee uur lang onbeperkt bier, fris, wijn, koffie of thee met lekkernijen van de menukaart.

Gratis Sushi

Tussen 13:00 en 14:00 uur deelt Xin en Hao gratis Sushi uit aan alle bezoekers. Die bezoekers kunnen vanaf zaterdag gebruikmaken van het gezellige terras, waarbij de anderhalve meter afstand in acht kan en moet worden genomen. Terrasbezoekers kunnen naast drankjes ook gerechtjes bestellen van de menukaart.

Wandelingen Stadherauten

Ter gelegenheid van de officiële opening van het grote Marktterras zullen ook de Stadsherauten Steenbergen actief zijn. Meer hierover valt te lezen in een artikel elders in deze editie.

Tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl