Mooie jeugdwedstrijd bij HSV De Kruisweel

STEENBERGEN – Zaterdagmorgen zaten ze al vroeg aan de waterkant, de jeugdvissertjes van HSV De Kruisweel. Een laatste wedstrijd aan het einde van het visseizoen leverde twee winnaars op. Joey van Poppel in de categorie tot en met tien jaar. Matisse van de Bemt bij de kinderen tot en met veertien jaar.

Geen luide aanmoedigingen aan de zijlijn, geen drukte, maar rust langs de waterkant. In een notendop de sfeer bij een viswedstrijd. Zo ook zaterdagmorgen, toen de laatste viswedstrijd voor de jeugdleden van HSV De Kruisweel gehouden werd. Henk Nijssen, vrijwilliger en enthousiast begeleider van jonge vissers, had de organisatie in handen. “We hoopten op ongeveer 25 deelnemers, helaas zijn het er zes geworden” vertelt hij desgevraagd. “We wilden in mei een jeugdevent organiseren, maar dankzij Corona viel het event in het water. Toch wilde ik nog iets voor de jeugd doen voor het seizoen is afgelopen. Vandaar deze wedstrijd”. De jonge vissers zijn opgedeeld in twee categorieën, tot en met tien jaar en van elf tot en met veertien. De jongsten vissen met een stokhengel van maximaal 6 meter. De ouderen mogen een stokhengel tot maximaal negen meter lengte gebruiken. Tot slot vissen de jongsten op aantal gevangen vissen, de anderen op lengte van de gevangen vis.

‘Ik maak mijn eigen aas’              

De vissertjes zitten allemaal verscholen tussen het riet aan de waterkant , elk op een eigen stek. Matisse van de Bemt, 13 jaar, heeft wel even tijd voor een praatje. “Ik ging toen ik klein was samen met opa vissen. Ik vind het lekker rustig, met mijn hengel aan de kant. En ook spannend of ze bijten.” Vanmorgen heeft Matisse maden bij zich. Maar thuis, hij vist heel vaak in de vijver vlakbij huis, gebruikt hij zelfgemaakt aas. ‘Ik doe dan mais rond de haak. Binnen vijf minuten heb ik dan vaak al twee vissen gevangen!” Toch  lukt het vandaag ook goed, Matisse heeft al een Voorn van 23 centimeter aan de haak geslagen! “En” vertelt hij “Ik heb leren peilen! Dan kijk je hoe diep het water is, want je moet de grond niet raken met je hengel.” Verderop zit Lode Sep van 9 jaar op zijn krukje. Zijn beide opa’s zijn er vandaag ook bij. En ja, Lode is gaan vissen omdat hij vaak met opa meeging, én omdat zijn grote broer Rag ook vist. De vis wil vandaag niet goed bijten, maar dat maakt Lode niet uit. Het is zijn eerste echte viswedstrijd! Trots vertelt hij over zijn verschillende hengels. En vanmiddag en morgen gaat hij ook vissen. Hij heeft zelfs nog tijd om een speciaal lokvisje voor het ‘snoeken’ te laten zien. Aan het einde van de ochtend worden de prijzen uitgereikt. Bij de jongsten won Joey van Poppel. Davey Suijkerbuijk werd tweede en Lode Sep derde. Bij de categorie tot en met veertien won Matisse van de Bemt dankzij zijn Voorn van 23 centimeter. Damien Overeen werd tweede en de grote broer van Lode, Rag Sep, eindigde als derde.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl