Monumentale woning Kaaistraat kent lange historie

STEENBERGEN – Het monumentale pand op Kaaistraat 24 dat zondag 28 juni te maken kreeg met een forse brand kent een lange geschiedenis die reproduceerbaar terugvoert naar het jaar 1642. Dat blijkt uit de oudst gevonden vermelding van het pand.

In de rapportage van de monumentencommissie uit het jaar dat het betreffende pand de status gemeentelijke monument kreeg – 2001 – wordt het jaar 1642 genoemd als het jaar waarin op deze locatie ene Harman Janssen Husman een nieuw huis met schuurtje en erf verkoopt aan de chirurgijn Anthony Dugardin. De laatste betaalde hiervoor een bedrag van 400 gulden. Aangenomen is dat het hier ging om een eenlaags woonhuis.

Na het overlijden van Dugardin werd het pand in 1651 aangekocht door burgemeester Franchoys Husman. Vervolgens verwisselde het regelmatig van eigenaar. Uiteindelijk is de woning eigendom geweest van zo’n 21 eigenaren, waaronder een molenaar, een koopman, een winkelierster, een voormalig drukker, Familie Kees de Neve, musicus Peter Baartmans, familie van Rossum en familie Van Oers.

De monumentencommissie beschrijft de voorgevel: “ . . . een goede en opmerkelijke vertegenwoordiger van eclecticisme uit het eind van de Belle époque”. ( Electicisme is een stroming in de bouwkunst, waarbij verschillende stijlen worden gemixt. Met de Belle époque wordt de periode eind 1800 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog aangeduid – red. ). “ De gevel is in hoofdzaak Moors van karakter en is in dat opzicht zeldzaam. Daarnaast zijn er elementen aanwezig uit de neorenaissance en de Art Nouveau”, aldus de monumentencommissie destijds.

In de tuin heeft Stichting Stadsarcheologie Steenbergen destijds opgravingen verricht en kwamen drie waterputten uit de 17e eeuw boven. De monumentencommissie schat dat de voorgevel in 1915 is gerealiseerd. Steenbergen-kenner Ad van de Par denkt dat deze stamt uit de periode 1925 – 1930. Hoe dan ook, het blijft een van de interessante panden in de binnenstad.

Foto: Een fraai tafereel uit vroegere jaren met rechts de opvallende gevel van het pand Kaaistraat 24.
Fotoarchief Ad van de Par