Monumentale herenboerderij wordt in oude luister hersteld

STEENBERGEN – Voor Sabine Schrauwen, Franc Elst en hun drie kinderen – Ciske, Daan en Eva – is een droom in vervulling gegaan met de aankoop van de monumentale herenboerderij aan de Afgeslechtedijk 8 in Steenbergen, die zij van voor naar achter en van boven tot onder in z’n oude luister willen herstellen. Daarvoor zijn zij dringend op zoek naar foto’s en/of bouwtekeningen van het pand uit vroeger tijden.

Als gevolg van de brand die in 1936 het toenmalige Steenbergse stadhuis verwoestte, is er nauwelijks beeldmateriaal terug te vinden van de boerderij, waarvan zowel het huis als de schuren in 2006 tot Rijksmonument werden verklaard, vanwege de cultuurhistorische en architectonische waarde die zij vertegenwoordigen.

De schuren en de vroegere ‘knechtenwoning’ dateren uit 1927, het woonhuis van 1923. Een gedenksteen in de voorgevel vermeldt A.M.C. Verbeek als grondlegger. Het langst werd het markante ‘optrekje’ bewoond door twee broers en een zus van de familie Luijks.

'Helemaal vrij, maar toch overal dichtbij'

Het restaureren van de opstallen gaat de nieuwe bewoners naar hun verwachting wel zo’n vijf jaar kosten, maar dat hebben zij er graag voor over.

,,We waren al langer op zoek naar een boerderij, want we wilden graag buitenaf gaan wonen, en toen kwam dit pareltje voorbij… We zitten hier helemaal vrij, maar toch overal dichtbij, en hebben een prachtig uitzicht,’’ vertelt Sabine. Franc en zij vielen ook voor de vele authentieke details die het pand herbergt.

'Veel spullen uit Canada'

,,We hebben het gekocht met alles erop en eraan, ook van binnen zag het er allemaal nog uit zoals in vroeger tijden. Het antiek was er echter al uitgehaald. Wel zijn we veel spullen tegengekomen uit Canada, waar meerdere leden van de familie Luijks naartoe zijn verhuisd, en een ingelijst ‘getuigschrift’ van een eerste communie. Dat gaan we teruggeven aan de Gummaruskerk.’’

Wie de nieuwe bewoners kan helpen aan oude foto’s, liefst uit de begintijd, bouwtekeningen en/of nadere informatie over de herenboerderij, wordt verzocht te mailen naar sabineschrauwen@hotmail.com of te bellen naar (0167) 500307.