Monique Slokkers nam na 25 jaar afscheid van MWJ De Klup

WELBERG – Vandaag vond het einde van een tijdperk plaats bij MJW ‘De Klup’ in de Welberg. Na vijfentwintig jaar nam Moniek Slokkers (37) afscheid van het jeugdwerk. Ze kwam er als 12-jarige bakvis aangefietst en ging er nooit meer weg. Ze was vrijwilligster, bestuurslid en de laatste zes jaar voorzitter. Ze genoot van iedere Klupdag en iedere activiteit, van ieder kind dat zij in een kwart eeuw voorbij zag komen. Vooraf had Moniek een duidelijk beeld van haar laatste Klupdag. “Geen bijzondere toestanden, want dat wil ik niet. Gewoon een gezellige knutselmorgen. Zoals ik binnen ben gekomen, ga ik ook weer weg.”

Natuurlijk kwam zij er zo gemakkelijk niet vanaf. Er waren kussen, knuffels en cadeautjes van de kinderen, een verrassingsbezoek van haar vriendinnen, een schilderij met tientallen vlinders van alle clubleden en vrijwilligers en een lekker etentje ter besluit. De tranen vloeiden rijkelijk, van verdriet van blijdschap en van dankbaarheid.

Maar waarom gaan als het gevoel voor De Klup zo diep zit?  “Omdat het mooi is geweest,” antwoordt Moniek beslist. “Dan is het beter dat ik gewoon helemaal weg ben. Ik wil anderen niet voor de voeten lopen. Ik ken mezelf: de kans bestaat dat ik dat wel doe als ik blijf. Bovendien ben ik niet helemaal weg. Mijn dochtertje zit ook op ‘De Klup’, dus ik kom hier nog vaak zat. Als moeder.”

Als een blok

Het was zus Eline die haar in de vorige eeuw introduceerde bij het jeugdwerk. “Ze vroeg of ik een dagje wilde helpen omdat zij zelf niet kon. Het was 3 februari, de verjaardag van mijn vader. Die vond het niet zo leuk dat ik ging. Na één keer pinguïns knutselen, kletsen en gezelligheid was ik verkocht. Ik viel als een blok voor ‘De Klup’ en ben nooit meer weggegaan.”

Prettig gestoord

De rode ‘Klup’-kleur zit diep in haar hart. “Ik heb echt hoofdpijn wanneer alles niet helemaal loopt zoals het moet. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Ik ga voor perfectie en anders voor niets. Daarin kan ik wel eens iets té ambitieus zijn. Gelukkig compenseer ik dat door aan de andere kant een beetje prettig gestoord te zijn.”

Groene sneeuwpop

Voor de toekomst zonder haar, hoopt zij dat ‘De Klup’ gewoon op de oude voet verder gaat. “Met net zoveel enthousiasme en lekker veel leden. De kracht van dit jeugdwerk is dat wij het kind altijd centraal zetten. Alles wat wij doen, doen wij vanuit het kind.”

De nieuwe Klup-secretaris Rieneke Bos, bevestigt dit. “Een kind mag hier kind zijn. Als het een groene sneeuwpop wil knutselen met roze streepjes, dan mag dat. Alles kan hier en alles wat je niet kunt, kun je leren.”

Geen toestanden

Bo van Loenhout volgt Moniek op als voorzitter. “Er zal wat mij betreft weinig veranderen. In ieder geval niet voor de kinderen en in de wijze waarop wij hen benaderen. Onze formule is al jarenlang een succes. We staan  goed op de kaart. We willen natuurlijk wel blijven groeien. Dat doen we de komende tijd door onze website en facebookpagina op te poetsen en de aandacht meer op ons te focussen.”

Moniek Slokkers heeft genoten van de 25 jaar dat zij deel uitmaakte van De Klup. Het is tijd om te gaan, maar alle dierbare herinneringen neemt zij mee. (foto 1)

Zij wordt opgevolgd door Bo van Loenhout. Rien Huijgens is en blijft penningmeester en Rieneke Bos wordt secretaris. Joris van der Steen (niet op de foto) neemt ook afscheid van het bestuur. (foto 2)

Tekst en Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl