Monique de Groot in Ciske de Rat

STEENBERGEN/FIJNAART – Dansen is haar allergrootste passie, maar ook zingen en acteren behoren tot de favoriete bezigheden van de Steenbergse Monique de Groot, die binnenkort één van de hoofdrollen mag spelen in de musical Ciske de Rat, in de uitvoering van de Fijnaartse muziekvereniging Oranjevaan, die hiermee binnenkort haar 125-jarig bestaan viert.

Voorzitter en regisseur van de omvangrijke productie Jan Willem van Bodegom is razend enthousiast over de kwaliteiten van de 21-jarige Monique de Groot, die bij Oranjevaan eerder al wel eens hielp met choreografieën en de muziekvereniging bovendien goed kent omdat haar moeder Patricia bij het koor MOVE zingt, dat onderdeel is van Oranjevaan. En zodoende ook lid is van het ensemble dat de koorzang verzorgt bij de musical, samen met nog enkele zangeressen uit Steenbergen.

130 personen voor het voetlicht

Oranjevaan is de op een na laatste amateurvereniging die voorlopig Ciske de Rat mag uitvoeren, want Stage Entertainment brengt de musical eind dit jaar zelf weer terug in het theater. Voor de cast van de musical hield het gezelschap officiële audities, waaruit 21 volwassenen en 11 kinderen werden gekozen, afkomstig uit o.a. Fijnaart, Zevenbergen, Willemstad, Wouw, Breda, Rotterdam, Baarschot en dus uit Steenbergen. Het koor, het harmonieorkest en het ballet ook nog meegerekend, treden er alles bij elkaar zo’n 130 personen voor het voetlicht.

Monique de Groot Dansers

Waarbij het volgens Van Bodegom zonder meer een genot is om naar Monique de Groot te komen kijken en luisteren. ,,Ze zingt echt prachtig.’’ ,,Valt wel mee hoor,’’ reageert zij bescheiden. ,,Ik onderhoud het zingen wel, maar ben nu vooral bezig met dansen.’’ Na haar bachelor cultuurwetenschappen aan de universiteit – ‘komt altijd nog wel eens van pas’ – volgt Monique momenteel een dansopleiding in Goes. Ook geeft ze les bij dansschool Brouwersgast en leiding aan haar eigen Monique de Groot Dansers, een showdansgezelschap dat bij de meest uiteenlopende gelegenheden optreedt.

'Zolang ik maar niet van 9 tot 5 op een kantoor hoef te zitten'

Tussen de drukke bedrijven door houdt de creatieve duizendpoot er bovendien een eigen sieradenlijn op na. ,,Ik ben inderdaad graag creatief bezig en vind het moeilijk om te kiezen. Zolang ik maar niet van 9 tot 5 op een kantoor hoef te zitten, doe ik het allemaal even graag.’’

In Ciske de Rat van Oranjevaan speelt Monique de (hoofd)rol van de volwassen Betje, het vriendinnetje uit de jeugd van het Amsterdamse straatschoffie. In de musical lopen twee verhaallijnen door elkaar: dat van de jonge Ciske en dat van de jongvolwassenen Ciske, die in 1939 wordt opgeroepen om ons land te gaan verdedigen. Betje verschijnt pas wat later in het verhaal ten tonele, maar dan blijft ze ook vrijwel continu in beeld.

Solo en duet

Van Bodegom refereert hierbij met nadruk aan de solo die Monique ten beste geeft aan het ziekbed van haar neergeschoten geliefde. Zelf noemt zij het duet ‘Gebroken’ één van de mooiste nummers uit de musical, die op 18, 19 en 20 maart te zien is in de dan tot theater omgetoverde sporthal van multifunctioneel centrum De Parel in Fijnaart. Gelet op de stand van zaken van de kaartverkoop, verwacht Oranjevaan drie keer een uitverkochte zaal. Per voorstelling is er plaats voor 750 bezoekers.

Voor nadere informatie en het bestellen van entreebewijzen: www.oranjevaan.nl/ciske

Foto Wen’s Fotografie