Afbeelding
vrijdag 17 januari 2020, 11:42

Molenaar Lodi Baauw in het zonnetje

STEENBERGEN – Vanochtend heeft wethouder Wilma Baartmans de inmiddels oud-molenaar Lodi Baauw in het zonnetje gezet. Dat deed zij ten overstaan van echtgenote Rita en de drie overgebleven vrijwillige molenaars Ger van Dijk, Jan Willem van Beers en Luciën van Loon. Lodi Baauw ontving uit handen van de wethouder een perspex kubus met daarin een molen vervat.

“Wij zijn als gemeente Steenbergen trots op onze twee molens, De Assumburg in Nieuw-Vossemeer en De Vos op de Heensemolen”, zo sprak wethouder Baartmans in een woordje. “De twee molens horen bij onze beroemde monumenten zoals de Gummaruskerk en het Beneden- en Bovensas. Ze laten zien hoe hun belang in het verleden was en vertellen hun verhaal. Maar we hebben ook levende monumenten. Daar ben jij – Lodi Baauw – er één van. Je bent meer dan zestig jaar verbonden aan molen De Vos. Als kind hielp je jouw vader en je hebt de molen nooit meer losgelaten. Veertig jaar lang had je hier de zorg voor. De molens waren er om te malen, om hout te zagen en bijvoorbeeld om water te pompen. Het is daardoor industrieel erfgoed”.

Concurrentie met echtgenote Rita

Na de overhandiging van het kunstwerkje dronken de genodigden samen met de overgebleven molenaars nog een kopje koffie en natuurlijk kwam hun grote liefde ter sprake. “Een grote liefde waren de molens voor mij zeker. Ze concurreerden met mijn echtgenote Rita”, glimlacht Lodi Baauw. Als kind stak hij de handen uit de mouwen nadat vader Arie eigenaar en molenaar werd van De Vos. “Hij is tot 1972 molenaar geweest. Toen was er geen droog brood meer mee te verdienen. We probeerden ons kostje bij elkaar te krijgen door naast het molenaar schap ook wat te verdienen met melkrijden en transport”. In 1971 kwam Lodi Baauw bij de gemeente Steenbergen te werken. “Onder Martien Sloven”. Hier werkte hij tot 2012.

De Vos in verval

Molen De Vos raakte ongebruikt danig in verval. “Tot er gevaar was dat de wieken er af zouden vallen. Toen vroegen we een sloopvergunning aan. Dat deed bij de toenmalige gemeente Nieuw-Vossemeer de bellen rinkelen. Eerdere verzoeken ter ondersteuning waren steeds afgewezen, maar slopen was zeker niet de bedoeling. De gemeentesecretaris van toen – Toon van Overveld – heeft heel wat instanties afgestruind om subsidie bij elkaar te krijgen. In de beginjaren 1980 werd De Vos gerestaureerd. Ik heb toen het molenaar schap van zowel De Vos als de Assumburg op me genomen”.

Molenaar en vrijwilligers gevraagd

De drie overgebleven molenaars kunnen hard assistentie gebruiken. Ze roepen belangstellenden op om hen te komen helpen. Een opleiding tot molenaar is zeker mogelijk, maar er zijn ook tal van andere klussen waarbij assistentie hard nodig is.
“We zijn iedere zaterdagmiddag in een van de twee molens aanwezig. Je ziet meteen waar, want daar draaien de wieken. Dat doen ze vaak, stilstand betekent immers achteruitgang voor een molen”, vertelt molenaar Ger van Dijk.

Wie belangstelling heeft om het molenaarsteam te komen versterken wordt gevraagd om een mailberichtje met contactgegevens te sturen naar: ger.nl@hotmail.com. Langskomen op een zaterdagmiddag kan natuurlijk ook.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/ KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant