Moedeloos . . .

( Ingezonden brief, onder verantwoording van de inzender )

Moedeloos, is dat het goede woord ? Als ik de reacties lees op het gemeentelijk vervoersplan. “Centrum Steenbergen moet autoluw, er moet meer beleving komen. Nee, ons standpunt is dat het centrum goed bereikbaar blijft voor auto’s. Nee, wij zijn geen voorstander van een autovrij centrum, gezien de economische, recreatieve en maatschappelijke functie van het centrum nu en in de toekomst.”

Gezien wat ? En ja aanrijdingen en brandende auto’s zorgen ook voor een stukje beleving in het centrum.
Ik snap dat het college dan zuchtend omhoog kijkt op zoek naar antwoorden en dan in een flits een door god gezonden boei in de vorm van een adviesbureau voorbij ziet komen.

Een aantal jaren geleden is deze centrumdiscussie ook al eens langs gekomen met als resultaat een nieuw bestraatte Kaaistraat, een auto vrije markt en een geweldige fontein. Daarmee zouden alle problemen opgelost worden. Niets is minder waar, er staan nog steeds veel winkels leeg, de panden staan nog steeds te verkrotten en ook de horeca-markt heeft niet gebracht wat men hoopte.
Oké wat nu? De standpunten in een mixer gooien en de puree die dat voortbrengt uitsmeren over het centrum en dan klaar ermee? Dat lijkt mij niet zo’n goed plan want dat zou een smerige bende op kunnen leveren.

De beste adviseurs die de gemeente zich zou kunnen wensen zijn haar inwoners, zij willen trots zijn op hun omgeving, zij willen zich daar blij bij voelen. Zij willen ook van de daken schreeuwen dat hun stad, dorp de mooiste, fijnste is van heel . . .
Juist, dus terug naar de inwoners. Maar vraag dan niet naar problemen, die kennen we allemaal al. Maar vraag naar oplossingen, want die missen we nog “Vraag: beste inwoner, wat zou het leven beter, aangenamer, mooier kunnen maken als dat . . . . . . . er ook zou zijn?

En het aardige voor de politiek: als je de oplossingen allemaal hebt, sla je er een nietje doorheen en dan heb je een raadsbreed gedragen uitvoeringsplan voor de komende jaren.

Rob Vierboom, Dinteloord