Mitchell Rijshouwer (24) als nieuw raadslid voor Gewoon Lokaal! geïnstalleerd “Ik sta te trappelen om aan de slag te gaan”

STEENBERGEN/KRUISLAND – Inmiddels is Mitchell Rijshouwer officieel geïnstalleerd als raadslid voor Gewoon Lokaal!, en zegt hij vooraf geen last van zenuwen te hebben gehad. “Ik heb er vooral veel zin in. Ik weet nu al een paar maanden dat ik in de raad mag komen dus nu denk ik vooral: let’s go!”. De jonge Kruislander gaat het raadswerk doen naast zijn werk als souschef bij golfcentrum De Stok in Roosendaal.

Vlak voor het zomerreces maakte Dasja Abresch bekend dat zij met het raadswerk wilde stoppen, waarna volgens de regelementen bekeken werd wie als eerstvolgende op de kieslijst beschikbaar was om haar plaats in te nemen. Dat bleek Rijshouwer te zijn en die kans heeft hij met beide handen aangegrepen. “De politiek vind ik erg interessant. Doordat ik nog jong ben, denk ik dat ik vooral op het gebied van de jeugd mijn steentje kan bijdragen. Terwijl partijen als CDA en VVD ook de landelijke lijn van hun partij volgen, vind ik het juist fijn om met een lokale partij als Gewoon Lokaal! voor plaatselijke belangen op te komen. Ik vind het belangrijk dat jongeren in een kleine kern als Kruisland kunnen blijven wonen om zo de leefbaarheid van het dorp te behouden. Al begrijp ik ook dat we niet als een blindeman woningen kunnen bouwen.”

Gesteund door omgeving

Kruisland speelt een belangrijke rol in zijn leven. Hij woont er nog thuis bij zijn vader, stiefmoeder, en ook zijn zus en broer wonen er een deel van de tijd. “Best een druk huishouden als iedereen er is, maar ik houd juist van die gezelligheid.” De betrokkenheid heeft hij niet van een vreemde, want zijn vader Rob Rijshouwer is zeer actief in de gemeenschap als voorzitter van het Oranje- en Sinterklaascomité. Ook dragen vader en zoon de plaatselijke voetbalclub een warm hart toe. “Hij is trots op mijn benoeming en kan me met zijn adviezen zeker helpen de komende tijd.” Ook zijn partijgenoot Edwin Maas, bekend van restaurant De Commerce aan de Markt, ziet hij als waardevolle steun. “Ik noem hem eigenlijk wel een mentor, want ik heb daar ook gewerkt en veel van hem geleerd. Qua concurrentie in Kruisland is er alleen Kees Gommeren van de VVD”, zegt Rijshouwer met een gezonde dosis ambitie.

“Jonge raadsleden zorgen voor balans”

Middenin een periode in de gemeenteraad terechtkomen is natuurlijk heel anders dan er vanaf het begin bij betrokken te zijn. Toch ziet hij het niet per se als een nadeel. “Ik heb een frisse blik op de zaken. Wat niet betekent dat ik niet op de hoogte ben, want de partij praat me continu bij en ik ben me al een tijdje aan het inlezen. Ik vind dat de coalitie van Volkspartij, CDA en Gewoon Lokaal! momenteel goed samenwerkt. Onlangs heb ik ook contact gehad met Nadir Baali van de PvdA, natuurlijk ook een jong raadslid net als ik. Natuurlijk zijn de wat oudere raadsleden van belang met hun wijsheid en ervaring, maar wij brengen er op onze manier wat balans in. Ik hoop dat we samen goed de belangen van de jeugd kunnen behartigen. En dat zou ik ook graag na de volgende verkiezingen blijven doen”, zo benadrukt Mitchell Rijshouwer zijn ambitie nogmaals.

Foto: Mitchell Rijshouwer mag voor Gewoon Lokaal! in de raad. “Deze resterende periode van 1,5 jaar is een kans om in korte tijd te laten zien dat ik mij voor de volle 100 procent wil inzetten.”

Door: Nicole van de Donk