Mitch Simon basketbalt in Oranje

STEENBERGEN – Met zijn uitverkiezing voor het Nederlands basketbalteam tot 15 jaar is de droom van Mitch Simon weer een stukje dichterbij gekomen. De ultieme wens van de jonge Steenbergenaar is namelijk om later profbasketballer te worden. De talentvolle speler van WBB Giants in Bergen op Zoom behoort, zo blijkt wel uit de selectie voor Oranje, in zijn leeftijdsklasse dus al tot de beste ‘pointguards’ van ons land.

Om uit te groeien tot een basketballer van (inter)nationale naam en faam moet iemand, zo zou je verwachten, op z’n vijftiende al wel tegen de twee meter lang zijn. Dat is bij Mitch Simon niet het geval, maar dat hoeft ook helemaal niet in zijn positie. Als spelverdeler moet hij het vooral van zijn inzicht hebben en ervoor zorgen dat zijn teamgenoten de kans krijgen om te scoren.

Eredivisie

Van meerdere (bonds)coaches kregen Mitch en zijn ouders al te horen dat het vrij uniek is te noemen, hoe goed hij ‘het spelletje’ ziet.  Bij zijn Giants-team is Mitch, die op z’n zesde bij Simple Dribble in Steenbergen met basketballen begon, dan ook aanvoerder en komt hij uit in de vaderlandse eredivisie, in de leeftijdscategorie tot 16 jaar.

Concurrentie

Hoewel er in die lichting veel concurrentie bestaat voor de positie van ‘pointguard’, heeft Mitch zich dus toch weer in de kijkerd kunnen spelen, getuige zijn uitverkiezing voor het Nederlands team. Vorig jaar zat hij ook al bij de selectie, maar dan voor spelers tot 14 jaar. Toen won hij met de Zuid-Nederlandse selectie bovendien een zwaar bezet toernooi in Luxemburg. Mooie herinneringen bewaart hij ook aan een toernooi in Barcelona, met diverse Europese topclubs als tegenstanders.

China

Nadat hij op 22 mei aan de trainingen met Oranje is begonnen, ter voorbereiding op een toernooi dat eind juli plaatsvindt in Denemarken, staat hem nota bene een trip naar China te wachten, waar hij van 30 mei tot 6 juni met de Giants in actie komt, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade aldaar en een Chinese highschool.

Schoolprestaties

Zelf zit Mitch in het derde jaar van de mavo op ’t Rijks in Bergen op Zoom, waar hij als zogeheten LOOT-leerling alle ruimte krijgt om zich in sportief opzicht te ontwikkelen, zolang hij ook maar goede rapportcijfers haalt. Ook wat dat betreft scoort hij uitstekend. Na de mavo wil hij naar de havo en vervolgens wellicht het Johan Cruijff College gaan volgen, maar het liefst van alles wordt hij natuurlijk professioneel basketballer. Als het even kan bij zijn favoriete club, de Golden State Warriors in Oakland, Amerika.