Afbeelding
vrijdag 21 augustus 2020, 11:30

‘Mister TCS’ Paul Kil overleden

STEENBERGEN – Afgelopen zondag overleed in het hospice te Bergen op Zoom op 80-jarige leeftijd Paul Kil. Hij was met Jacques de Weert oprichter van Tafeltennis Club Steenbergen. Vanaf die oprichting – op 22 september 1956 – stak Paul Kil ontelbare uren in zijn club. In een interview met Steenbergse Courant ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan noemde hij TCS zijn levenswerk. Ook was Kil vanaf april 2000 voorzitter van KBO Steenbergen.

In een openhartig interview dat Mark Koenraadt juist voor zijn vertrek naar het hospice in Bergen op Zoom met hem hield vertelt Paul Kil over gebeurtenissen uit zijn leven. Het interview werd gehouden voor het jubileumboek dat in 2022 naar aanleiding van 750 jaar Steenbergen en 25 jaar gemeente Steenbergen wordt uitgegeven.

De Komwei

Paul Kil werd op 17 januari 1940 in Steenbergen geboren. Zijn vader was boekhouder op de Suikerfabriek van Van Loon. Op 15 jarige leeftijd was Paul Kil de bedenker van Tour De Komwei, nadat hij constateerde dat er in de wijk – met de Juliana-, Wilhelmina- en Emmastraat – door jongeren regelmatig officieuze hardrijdwedstrijdjes werden gehouden. Kleinschalig begonnen groeide Tour de Komwei al snel uit tot een evenement dat honderden kijkers trok. (De tour werd vanaf 1955 een zevental jaren gereden).

Wiskunde

Na de kleuterschool in de Rozemarijnstraat, de Gummarusschool aan de Westdam, het Norbertus in Roosendaal rondde Paul Kil een lerarenopleiding wiskunde in Tilburg af en werkte vervolgens met een onderbreking van 2,5 jaar in totaal 36 jaar als leraar wiskunde aan het Norbertus.

Vijftig bananen

In het interview verhaalt Paul Kil de anekdote rond de banaan, een vrucht waarmee de docent vele jaren lang werd geconfronteerd. “Van mijn moeder kreeg ik dagelijks een banaan meer naar school. Dat is niet onopgemerkt gebleven en er was regelmatig aandacht voor. “Toen ik 50 jaar werd hadden collega’s in de lerarenkamer vijftig bananen gelegd op de plek waar ik altijd zat. Ik werd ook aangemeld bij de internationale bananenclub, maar heb daar overigens nooit wat van gehoord”.
Paul Kil vertelt dat hij nooit een populaire leraar is geworden. “Maar ik heb er altijd wel voor gezorgd dat er een prettige sfeer tijdens mijn lessen was”.

Levenswerk

In het interview komt vanzelfsprekend de TCS-tijd aan de orde. “Het was mijn levenswerk. Ik heb met TCS ups- en downs meegemaakt. Toen we begonnen was er in het Patronaat – waar ik leider van ben geweest – een tafeltennisclub, maar er werd meer gekaart dan getafeltennist. Het belangrijkste artikel in het reglement van de nieuwe tafeltennisclub TCS was dan ook dat er niet gekaart mocht worden. TCS bereikte haar hoogtepunt in de jaren 80-90. Toen speelden we landelijk eerste klasse. Met toppers als Ineke van Leest, Peet van Hooijdonk, de gebroeders Vogelaar. Zelfs Bettine Vriesekoop (twee maal Europees kampioen – red) kwam bij ons trainen”. TCS had in die jaren 180 leden, tegenover thans 70.

Kennisquiz

Paul Kil woonde tot het overlijden van zijn moeder in 1995 in de Komwei. Hij verhuisde in 1996 naar De Tilleborgh. Ook hier was hij actief, onder meer bij de vereniging van Eigenaren. Daar ontstond ook het idee van de kennisquiz voor 50 plussers. Aanvankelijk vanuit de Tilleborgh, later vanuit het Cromwiel.

KBO afdeling Steenbergen

Op verzoek werd Paul Kil voorzitter van de Katholieke Bond voor Ouderen afdeling Steenbergen. Ook bij de KBO zat hij niet stil. Hij organiseerde met de hulp van leden tal van activiteiten. Befaamd waren ook zijn lezingen over de vele reizen die hij privé maakte. En er was animo voor de KBO-reizen die hij organiseerde. “Met minimaal 40 en veelal 60 deelnemers”, zo vertelt Kil in het interview met Mark Koenraadt.

“Fantastisch leven”

Hierin vertelt hij ook hoe de ziekte kanker bij hem werd geconstateerd. Over hoe hij aanvankelijk dacht nog slechts een paar weken te hebben en hoe door bestrijding die tijd werd opgerekt. Uiteindelijk koos Paul Kil er voor om nog een paar weken zonder veel pijn te leven. “Ik heb een fantastisch leven gehad, op het laatste jaar na”, zo besluit hij het interview. Echter niet zonder nog wat zaken te noemen waarvoor hij zich heeft ingezet. Want met jaartallen en herinneringen had Paul Kil geen moeite. Hij was bijzonder helder van geest. Zijn werk als competitieleider Brabant voor de Nederlandse Tafeltennisbond, zijn redactiewerk voor het blad Dropshotje, zijn verslagen in de krant voor TCS en de KBO activiteiten. Allemaal zaken waardoor Paul Kil zal worden herinnerd.

Foto: ‘Mister TCS’ Paul Kil te midden van recreanten van TCS. Archieffoto uit 2016.

Door: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant