Mini Kleine Tour bij Zo

STEENBERGEN – Zaterdagmorgen was het al vroeg druk bij het Podium. De oudercommissie van Zo Kinderopvang had een mini Kleine Tour georganiseerd voor alle kinderen. Het doel was meer saamhorigheid te krijgen, het resultaat was buitengewoon.

We waren als oudercommissie niet zichtbaar genoeg

Hoe krijgen we als oudercommissie meer saamhorigheid onder de ouders en kinderen van de opvang? Dat was dé grote uitdaging voor het bestuur van Zo. “We zijn als oudercommissie niet goed in beeld bij de ouders.” legt voorzitter Brigitte van der Steen uit. “Saamhorigheid, interesse naar elkaar en herkenbaar is erg belangrijk. Daarom wilden we iets organiseren waar iedereen zich bij betrokken voelt. Dan kom je in Steenbergen natuurlijk bij de Kleine Tour uit!” lachte ze. Ondertussen staan de peuters al klaar. Aan de categorie tussen 0 en 2 doen Jan en Sem mee. Met een beetje hulp van papa of mama leggen ze het parkoers af.  Elk rondje krijgen ze een stempel, wie de meeste stempels krijgt heeft gewonnen. Ze worden uitbundig aangemoedigd en Jan komt als eerste over de finish.

32 kinderen , van alle locaties

De volgende groep is zo groot dat ze verdeeld worden. Sommige kinderen hebben hun fiets versierd, andere kinderen staan met hun supersnelle fiets aan de start. Maar dat maakt niet uit. Ze hebben er allemaal zin in. Nog voor het startschot klinkt vertrekt een van de deelnemertjes. “Valse start!” roepen ouders vanaf de zijlijn. Lidka fluit iedereen terug en samen met Clint zorgt ze ervoor dat alle kinderen weer snel klaar staan. Even later zijn ze onderweg. Tycho neemt de leiding en geeft deze de hele wedstrijd niet uit handen. Yara heeft haar pop voorop de fiets en ballonnen en slingers om het plaatje af te maken. Ze fiets ook snel, maar in de laatste ronde valt ze en eindigt als vierde. Gelukkig mogen ze allemaal naar het podium. Want winnen is leuk, maar net als in de Kleine Tour, is meedoen nog véél belangrijker. Als laatste staan Jarno en Quinn aan de start. De 2 zijn ongeveer even oude en hun fietsen zien er supersnel uit. Direct neemt Jarno de leiding. Luidkeels worden beide jongens aangemoedigd. Het stempelen blijkt erg belangrijk, want als Quinn aan kop komt weet Jarno door zijn fiets slim vóór die van Quinn te zetten, de koppositie weer over te nemen. Met piepende banden komt hij als winnaar over de finish. Zodra ook Quinn klaar is gaan de jongens samen naar het podium, de strijd is gestreden.

De mooiste fiets             

Als alle wedstrijden afgelopen zijn, mogen de kinderen met versierde fietsen naar voren komen. Er staan fietsen met slingers en ballonnen. Met bloemenmandjes of een pop. Maar de mooiste fiets is van Koen. Zijn dinofiets werd door de jury gekozen. Daarmee is een geslaagde ochtend afgelopen. En terwijl de kleintjes nog een rondje fietsen blikt Brigitte terug. “We hebben bereikt wat we wilden. Veel ouders leerden elkaar kennen, de oudercommissie krijgt een gezicht en de kinderen genoten. Het was een succes!”

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl