Mierzoet snoepjesparadijs op de Steenbergse Markt

STEENBERGEN – Als Sjakie die over de drempel van de magische van Willy Wonka’s chocoladefabriek terechtkomt.  Zo moeten de eerste bezoekers van ’t Snoepwinkeltje aan de Markt 8 in Steenbergen zich afgelopen woensdag bij binnenkomst gevoeld hebben. De geur van popcorn en schappen vol ouderwets lekkere snoepjes verwelkomden hen. Met kaneelstokken en likschelpen, stroopmannetjes en Engelse drop, witte muizen en zure matten. In dit paradijs zwaait Diana Hendrikse haar zuurstok-scepter. Met een glimlach van oor tot oor, al gaat die voorlopig schuil achter het verplichte mondkapje.

Schuin tegenover de snoepwinkel is escaperoom ’t Snoepwinkeltje gevestigd, eveneens een initiatief van Diana en echtgenoot Johan Bosters. Een tikje verwarrend? “Nee, een bewuste keuze,” legt Diana uit. “De ontvangstruimte van de escaperoom heeft het uiterlijk van een snoepwinkeltje. Na afloop mogen de deelnemers daar een snoepje uitzoeken. We hoorden dan vaak dat het zo leuk zijn wanneer we er een echt winkeltje van zouden maken.”

“Waarom ook niet?,” dacht het echtpaar. Een gedachte die ondersteund werd door de leegstaande winkelruimte aan de overzijde.  Een pand dat van nature al een peperkoekachtige uitstraling heeft.

 Campingzakje snoep

De eerste stap over de drempel van ’t  Snoepwinkeltje is als wakker worden in een suikerspin. Roze muren en kasten vol heerlijk snoepgoed in een mierzoet decor. Het assortiment gaat de komende tijd nog veel verder uitgebreid worden, maar biedt nu al voor ieder wat wils. Vooral voor het kind met een centje dat een gat in de zak brandt.

Diana brengt een van haar eigen jeugdherinneringen terug tot leven door plastic zakjes met een gevarieerd assortiment snoepgoed te verkopen. “Mijn moeder runde vroeger een campingwinkel in Bergen op Zoom. Dit soort zakjes werden verkocht voor een gulden en vlogen over de toonbank. Ik werkte daar en kan me dat nog zo goed herinneren. Vooral het vullen van die zakjes vond ik heerlijk en dat is nog steeds zo.”

Kinderfeestjes

De openingsdag is voor haar één lange vreugdedans. Recht uit haar hart: “Ik geniet hier zo van!” Om het grote geld is het haar niet te doen. “Nee, ik haal al heel veel plezier uit de escaperoom en de combinatie met het snoepwinkeltje, maakt het voor mij tot één groot feest.”

De ambitie van Diana reikt verder dan alleen het draaien van het winkeltje. De achterkant van het pand is al ingericht met sfeervolle zithoekjes en een barretje, bedoeld om in de toekomst veel kinderpret te bieden. “De komende maanden ga ik benutten om concepten te verzinnen rond verjaardagsfeestjes en speurtochten,” aldus Hendrikse die pedagogische wetenschappen en orthopedagogiek studeerde en veel ervaring heeft in de kinderopvang. “Het duurt nog wel even voor alles weer terug naar normaal is, maar tegen die tijd hoop ik helemaal klaar te zijn om die stap te maken.”

Bed & Breakfast

In de tussentijd draait de escaperoom aan de overzijde als een tierelier en ontvangt lovende reacties.  Het verhaal is geïnspireerd op het snoepwinkeltje van Torreke van de Velde in de Blauwstraat uit de jaren ’70.

De B&B’s die op de bovenverdieping van de escaperoom zouden komen, hebben inmiddels een andere bestemming gekregen. Johan en Diana besloten namelijk dat ze er liever zelf gaan wonen. Mogelijk wordt de bovenverdieping van snoepwinkel ’t Snoepwinkeltje in de toekomst wel verbouwd tot B&B. De vraag naar dergelijke logementen is enorm volgens Johan en Diana die drie B&B-appartementen in de Watertoren en één in het voormalige havenkantoor aan de kop van de Steenbergse haven exploiteren.

Tijdens de winterperiode is ’t Snoepwinkeltje op woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Beelden bij dit artikel