Middag vol muziek en herinneringen in de Vossenburcht

NIEUW-VOSSEMEER – In een volle Vossenburcht presenteerde Ambachts Heerlijkheid zondagmiddag een programma ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Muziek werd afgewisseld met een lezing en een film over de tweede wereldoorlog en de bevrijding in Nieuw-Vossemeer.

De lezing was een opmaat naar de film

Het was een vol programma, zondagmiddag in de Vossenburcht. De middag begon met een optreden van Jan van der Velde, Martine Westenbroek en Jan Luijks. Een lezing van Peter de Kok, bracht het publiek terug naar de barre tijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde over de hevige strijd gevoerd voor de bevrijding. Van Normandië naar Bergen op Zoom. De techniek liet hem in de steek, maar toch luisterde iedereen vol aandacht naar het boeiende verhaal. De lezing was een opmaat naar de film.

Merijntje, het symbool van Nieuw-Vossemeer

Voordat de film begon blikte burgemeester Van der Belt terug op de viering van 75 jaar bevrijding in de hele gemeente. Hoe overal herinnerd, herdacht en gevierd is. Maar hij had ook een verrassing. Cor van Geel, voorzitter van de Heemkundekring, mocht een presentje in ontvangst nemen. Een hologram van Merijntje Gijsen, want die hoort bij Nieuw-Vossemeer.

Indrukwekkende beelden

Beelden, vaak ter beschikking gesteld door inwoners van Nieuw-Vossemeer toonden het ware verhaal van de verschrikkingen van de oorlogstijd. Deze beelden zijn aan elkaar gesmeed tot een unieke film. “Een eerbetoon aan iedereen” aldus Peter de Kok. Het verhaal gaat over ‘dolle dinsdag’, 10 september 1944. Er zijn beelden van enorme aantallen vliegtuigen die overvliegen, onderweg naar Arnhem. Er komen enkele ooggetuigen aan het woord. Een van hen is Jan Hussenaarts, van het café. “We zijn op de fiets gaan kijken hoe Rotterdam gebombardeerd werd” herinnert hij zich. Maar ook het schuilen in de kelder van het café en het stiekem sigaren maken. Hij weet het nog precies. Toen op 4 november 1944 in polders onder water werden gezet en de blijdschap bij het binnenkomen van de Canadese en Poolse tanks. “Ja, wat hebben de gefeest. Potverdikke, ja zo werkt dat” glimlacht hij. Het publiek is het ene moment stil, velen herinneren zich de angst en onrust, om even later te lachen bij grappige beelden van de bevrijdingsfeesten. Als de laatste beelden van het scherm verdwenen zijn klinkt een welgemeend applaus. De makers van de film hebben hun doel bereikt.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl