Afbeelding
woensdag 7 april 2021, 10:01

Met Happer de wereld een beetje knapper

WELBERG - Je bananenschil in de groene Happer en je lege drinkpakje in de oranje. Basisschoolleerlingen in de gemeente Steenbergen krijgen vanaf vandaag spelenderwijs les in afval scheiden. Wat thuis al heel normaal is, moet nu ook in de klas ingeburgerd raken. Maar het nieuwe project is vooral ook leuk voor de kinderen, want elke Happer heeft een eigen karakter en de figuurtjes staan op de afvalbakken in de klas. Wethouder Wilma Baartmans maakte vanochtend kennis met de poppen op de Welbergse basisschool Pius X. 

En zo mocht de wethouder even voor groep 3-4 staan van de school waar ze vroeger zelf op heeft gezeten. Samen met de kinderen nam ze de Happers een voor een door. Oranje voor plastic, blik en drankverpakkingen, groen voor GFT-afval, blauw voor karton en oud papier en tot slot de grijze voor het restafval. Soms even nadenken voor de kinderen, maar de meesten bleken al goed op de hoogte. “Jullie doen het goed hier op de Welberg. We staan als gemeente gelukkig niet onderaan als het gaat om hoe goed gemeenten recyclen, maar het kan altijd nog beter”, zo zei Baartmans. De 7-jarige Keet van der Zanden was de ambassadeur van de dag en kreeg een Happer-sleutelhanger. Met behulp van haar klasgenootjes gooide ze de verpakking in de goede Happer.

Vroeg beginnen

Een bijzonder moment voor Marlies Heshof, want als afvalcoach in de gemeente Steenbergen heeft zij dit idee bedacht en ontwikkeld. “Ik vond het eigenlijk vreemd dat kinderen thuis leren om afval te scheiden, maar dat ze het op school allemaal in één bak moeten gooien. En het werkt door, want als je vroeg begint geven zij die kennis weer door aan hun ouders en grootouders.” Maar het Happer-project is meer dan alleen maar wat extra vuilnisbakken in de klas. Er komt maandelijks een journaal waarin allerlei onderwerpen op het gebied van afval en milieu aan de orde komen, zoals bijvoorbeeld de plasticsoep. “Daarom hebben de Happers ook een bepaald karakter. Oranje is een beetje angstig omdat het uit de hand loopt met de hoeveelheid plastic in de wereld. Grijs is wat ouder en wijzer en moet worden ontzien: dus zo min mogelijk restafval is het motto”, aldus Heshof.

School is er blij mee

Voorheen werd al het afval van de school bestempeld als bedrijfsafval, en werd de container in een keer geleegd. “Nu heb ik een heel lijstje met welke container op welke dag, maar dat is helemaal niet erg. We zijn er hartstikke blij mee”, aldus Annemieke Bakx, directeur van de Pius X. Volgens afvalcoach Marlies Heshof zou het project nog verder uitgerold kunnen worden naar bijvoorbeeld kinderdagverblijven.

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant