Met de sfeer zit het wel snor in Strienestad

STEENBERGEN –  Een snor van prins Strienus V op je gezicht en lekker meedeinen op de muziek van de blaaskapellen. Carnaval in Strienestad neemt langzaam maar zeker de macht weer over in Steenbergen. Overal is het te zien. De naamborden bij het binnenkomen van de kernen, de versieringen bij de horeca en de bouwclubs waar het elk weekend wel ergens “wagentjes kijke” is.

Snorrebal in Strienestad

Zaterdagavond was de jaarlijkse aftrap van het carnavalsseizoen in Strienestad. De bekendmaking van het Striensestadse carnavalslied wordt traditiegetrouw gehouden tijdens het Snorrebal in zaal de Joose. Iedereen die binnenkwam werd in “Bar Bier d’n Moustasj” onder handen genomen. Zowel prins Strienus V als nar Boowke namen iedereen onderhanden. Of je het nu wilde of niet, een prachtige moustache, ofwel een flinke snor, werd vakkundig op het gezicht getekend. Het is tenslotte niet voor niets het Snorrebal.

Alle blaaskapellen zijn aanwezig

In de zaal was het, als vanouds, gezellig druk. Uit de hele gemeente kwamen de blaaskapellen en carnavalsbands naar het Snorrebal. Om beurten speelden ze hun muziek en wisten ook de sfeer er prima in te brengen. Velen speelden op ludieke wijze in op het motto van 2019 “Oonze tijd wijd voruit!” Zo hadden de leden van ‘den Dweilberg’ allemaal een masker in de vorm van de wijzerplaat van een klok op hun gezicht. Maar ook de carnavalsvierders lieten zich niet onbetuigd. In allerlei vormen kwam het thema tijd tot uitdrukking. De mooiste snorren waren volgens de ‘vakjury’ de snorren van LC de Vriendschap, Elly Zwijgers en jawel, Dweilband d’n Dweilberg. Met de creativiteit zit het ook wel snor in Strienestad.

Hét lied van carnaval 2019

Carnaval is niets zonder tradities. Zo wordt elk jaar, zo rond de klok van elven het ‘Strienestadse lied’ bekendgemaakt.  Ook dit jaar is het prins Strienus V en zijn gevolg weer gelukt een passend en gemakkelijk mee te zingen lied te schrijven. Nar Boowke nam de microfoon, en al snel hosten de Bietboeren en Meerminnen mee. Het motto van 2019 ‘òònze tijd wijd voruit!’ kwam op allerlei manieren in de tekst terug. De Bietenboeren en Meerminnen zongen al snel uit volle borst mee.  Dat was ook wel gemakkelijk gemaakt. Het refrein van het lied was op een  groot affiche op de wand gehangen. Voor wie geen tijd had naar het Snorrebal te gaan, maar wel tijdens het komende leutfeest mee wil zingen, de tekst gaat als volgt: òòze tijd wijd voruit – nouw da zijn we ‘ier al jaore – elluk uur van de dag is t’r ommes wel wa nuuws – waant de tijd stao nie stil – nog gin steenberregs kwetierke – gao lekker meej je tijd meej – daor wor je wijzer van – gao lekker meej je tijd meej – daor wor je wijzer van.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl