Met behulp van cultureel intermediair Claudia de Groen: Gemeente helpt culturele verenigingen overeind te blijven

STEENBERGEN – De ene vereniging slaat zich fluitend door de corona-crisis heen, terwijl de andere zich wanhopig afvraagt of er nog een toekomst is. Deze uiteenlopende belevingen viel de gemeente Steenbergen op tijdens de contacten met de culturele verenigingen. Door beide uitlopers aan elkaar te verbinden, hoopt de gemeente alle organisaties door de crisis te helpen. Cultureel intermediair Claudia de Groen werd gevraagd de klus te klaren.

“Sommige verenigingen zitten echt met de handen in het haar en dat is ook niet zo vreemd,” licht De Groen de problematiek toe. “Leden betalen contributie en verwachten daar iets voor terug. De organisaties vragen zich af wat of zij hen nog te bieden hebben.”

Online quiz

De voorbeelden hoe dat kan, zijn er. Ook in de gemeente Steenbergen. De Groen: “Er zijn muziekverenigingen die hun repetities online doen, die een filmpje maken of een online quiz organiseren. Dat vraagt wel enige creativiteit en anders denken. Het doel is niet om bijvoorbeeld samen muziek te maken of een toneelstuk te repeteren, maar om samen te zijn. Om je verbonden te voelen met je club en aan hetzelfde doel te werken.”

Voedsel voor de inwendige mens

Op de vraag of we ons wel druk moeten maken over onze culturele toekomst zolang er iedere dag nog honderden mensen op IC’s vechten tegen COVID-19, antwoordt Claudia oprecht daar zelf ook mee geworsteld te hebben. “Cultuur is mijn passie. Mijn leven is niet anders. Ik was voor de corona-uitbraak druk met het organiseren van allerhande activiteiten. Plotseling werd alles afgeblazen. Ineens waren andere dingen belangrijk. Ik vond dat zelf ook in het begin, maar kunst en cultuur zijn voedsel voor de inwendige mens. De zuster die ’s avonds na een loodzware dienst naar huis rijdt, zet haar radio ook aan om te luisteren naar de muziek en te ontspannen. Zonder muziek, zonder kunst, zonder cultuur blijven we wel overeind, maar genieten we dan wel zo intens? Een vereniging maak je niet alleen, maar draait om samen zijn. Het is voor veel mensen wat het leven een extra sausje geeft.”

De komende week inventariseert De Groen bij alle 45 culturele verenigingen in de gemeente Steenbergen wat zij al doen en waar ze nog behoefte aan hebben. “Daarna gaan we kijken waar en hoe we mensen aan elkaar kunnen koppelen. Ook kijken we wat er in de regio en landelijk al gebeurt.”

Claudia de Groen is als cultureel intermediair gevraagd om bij alle culturele verenigingen te inventariseren wat zij doen om de corona-crisis te doorstaan en waar zij mee worstelen.

Door: Dasja Abresch