Met auto te water in zwembad Aquadintel

DINTELOORD –Met de auto te water raken en er niet meer uit kunnen. Het is de nachtmerrie van menig automobilist. Zeker voor degenen die rondrijden met een gezin op de achterbank. Maar zoals vaak het geval is, kan ook deze angst grotendeels weggenomen worden met de kracht van kennis en kunde. Om die reden wordt op 10 september aanstaande een ‘Hoe red ik?’-experience georganiseerd in zwembad Aquadintel te Dinteloord. En ja, daarvoor gaat een echte auto te water.

Jaarlijks komen er verrassend veel auto’s in het water terecht. Zevenhonderd stuks om precies te zijn. De inzittenden raken vaak in paniek, weten niet wat ze moeten doen of doen precies het verkeerde. “Wat zou het fijn zijn wanneer je het dan al een keer, in een gecontroleerde situatie, hebt meegemaakt,” promoot badmeester Stefan van der Pluijm de experience die in zijn bad plaatsvindt. “Dan weet je wat je moet doen, wat je nog wel en niet kunt, hoe lang je voertuig blijft drijven en bovenal wat je als bestuurder of bijrijder voor de kinderen kunt doen.” De bedrijfsleider verleent om die reden met alle plezier medewerking aan het gebeuren. “Het is tevens een spectaculaire afsluiting van het zwemseizoen.”

Paniek in de ogen

Initiatiefnemer en producent Ester van der Wekken van ES Events en Sports is zelf instructeur bij Stichting Auto te water. Vaak komen mensen met paniek in de ogen binnen voorafgaand aan een ‘Hoe red ik?’-bijeenkomst. “Ze twijfelen aan hun eigen handelen of vaardigheden,” vertelt Ester. “Hoe mooi is het dan om in een veilige situatie te leren wat je voor jezelf en voor een ander kunt doen. Vaak schudden ze mij na afloop de hand en bedanken mij. De paniek in de ogen heeft plaats gemaakt voor opluchting.”

Ester vervolgt: “In een regio als de gemeente Steenbergen is het opdoen van kennis over een onvrijwillige tewaterlating helemaal belangrijk aangezien wij hier omgeven zijn door water. Ik ben manschap bij de plaatselijke brandweer en krijgen helaas regelmatig uitrukken die te maken hebben met reddingen in of bij het water.” 

Door het ijs

Tijdens de ‘Hoe red ik?’-experience gaat iedere deelnemer of gezin met een auto te water. Ook ligt er een boot van de Reddingsbrigade in het bad. Ervaren instructeurs en duikers begeleiden de middag, waarbij ook de Reddingsbrigade Bergen op Zoom een onderdeel verzorgt. Deelnemers leren tijdens de middag ook wat zij moeten doen als zijzelf of iemand anders door het ijs zakt en hoe men iemand het beste uit de water kan redden. In een speciaal tijdsblok voor gezinnen komen ouders en kinderen samen te weten wat ze moeten doen.

Slaapfeest

Badmeester Stefan is enthousiast over de opzet van het evenement. “Het wordt sowieso een mooi afsluitend weekend want de nacht ervoor houden we een slaapfeest.” Het wedstrijdbad en de duikkuil zijn voor het evenement gereserveerd, maar de kleine baden zijn nog gewoon open voor het publiek. Wie liever vanaf de wal toekijkt is eveneens van harte welkom. Voor meer informatie, opgave of prijzen kan men terecht op de internetsite: www.eventes.nl.