Afbeelding
zaterdag 12 oktober 2019, 10:00

Merijntje winnaar Schoolstrijd 2019

NIEUW—VOSSEMEER- Voor het tweede achtereenvolgende jaar is basisschool Merijntje winnaar van de ‘Schoolstrijd 2019’. De leerlingen mochten na afloop van de finale die woensdagmiddag in het gemeentehuis werd gehouden de ‘Weet Waar Je Woont’-wisselbokaal mee terug nemen naar thuisbasis Nieuw-Vossemeer. Daar kunnen zij ook het klaproosschildje naast de deur bevestigen dat de gemeente Steenbergen aan alle zes de deelnemende scholen cadeau deed.

Het digitale spel ‘Weet Waar Je Woont’ is vier jaar geleden gelanceerd door de gemeente Steenbergen, voortgekomen uit een initiatief van het Kunst- en Cultuurplatform. Kinderen (maar ook volwassenen) kunnen door middel van het beantwoorden van vragen over de geschiedenis van alle zes de kernen van de gemeente Steenbergen ‘stenen’ verzamelen. Met deze stenen kunnen ze tal van bouwwerken en objecten verdienen die zij in de plattegrond van hun eigen woonplaats kunnen zetten.

Parachutisten

Vanwege het feit dat de Brabantse Wal dit jaar 75 jaar bevrijding herdenkt, was het spel naar dit thema ingericht. Zo kunnen de kinderen naast een bioscoop, een reuzenrad en een muziekkiosk nu ook een Canadese vlag, een oorlogsvliegtuig en parachutisten in hun plattegrond plaatsen. Ook waren er tientallen vragen over oorlog, bevrijding en herdenken toegevoegd aan de honderden vragen die het spel al telde. In navolging van het thema deed de gemeente de klaproosschildjes van het Lint van Klaprozen cadeau. Met dit schildje laten inwoners en organisaties zien dat zij de bevrijders nog altijd eren en herdenken. Ook laten zij hiermee zien verantwoordelijkheid te nemen voor de vrijheid waarin wij leven.

Moeilijker gemaakt

Het ultieme doel van ‘Weet Waar Je Woont’ is om kinderen op een manier die bij hun beleving aansluit meer te leren over de geschiedenis van hun eigen gemeente. Niet alleen over hun woonplaats, maar over alle kernen van de gemeente waar zij wonen. De ‘Schoolstrijd’ is een manier om de scholen jaarlijks te attenderen op het spel en ze er weer actief bij te betrekken. “Dit jaar hebben we de finale wel wat moeilijker gemaakt,” vertelt Claudia de Groen, een van de leden van de groep vrijwilligers achter het spel. “We hebben de vragen niet één-op-één overgenomen, maar een vraag geformuleerd uit de achterliggende informatie die ontsloten wordt nadat de vraag is beantwoord.” Dat bleek nog niet zo makkelijk  voor de deelnemers, maar zeker ook niet voor het meegereisde publiek bestaande uit leerkrachten, (groot)ouders, broers en zussen.

Trots

De leerlingen van Merijntje was er blijkbaar veel voorbereiding aan gelegen geweest om de bokaal in eigen huis te houden en de vreugde was dan ook groot toen dit lukte. Zij kregen de wisselprijs uit handen van Robert Catsburg, auteur van diverse publicatie over de Slag om de Schelde, die als jurylid toezag op het juiste verloop van de strijd.
Hij werd daarin bijgestaan door wethouder Wilma Baartmans die bijzonder trots was op alle kinderen. “Het spel en de Schoolstrijd zijn twee hele leuke manieren om betrokken te zijn bij de geschiedenis van Steenbergen. Als ik zie wat jullie allemaal weten, zie ik dat dat heel goed werkt.” Een van de vragen in het spel ging over de vermoorde Kapelaan Kock van de Welberg. “Ik kom zelf van de Welberg,” vertelde de wethouder. “Het tragische verhaal van de kapelaan is mij van jongs af aan verteld en heeft mij altijd geraakt. Het is goed om te zien dat hij nog steeds herinnerd wordt.”

Naast Merijntje deden ook de Pius X uit Welberg, de Zonnebergschool uit Kruisland en de Steenbergse scholen Maria Regina, Gummarusschool en De Nieuwe Veste mee. “Volgend jaar is er natuurlijk weer een Schoolstrijd. We hopen dat alle negen scholen van de gemeente Steenbergen dan meedoen,” aldus Claudia de Groen. Na afloop kregen alle kinderen een miniatuur parachutist mee als herinnering aan de Schoolstrijd 2019.

Foto’s: Mark Koenraadt

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant