Merijntje: van combinatieklassen naar combinatieleerkrachten

NIEUW-VOSSEMEER – Voor de groepen 6 t/m 8 van basisschool Merijntje is er gistermorgen niet zomaar een nieuw schooljaar begonnen. Zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn namelijk aan de slag gegaan in een geheel vernieuwde lesomgeving, waarmee wordt ingespeeld op het ‘onderwijs van de toekomst’.

,,Of beter gezegd het onderwijs van nu,’’ stelde directeur Olivier Vermeulen na de officiële (her)opening van de ‘bovenbouw-vleugel’ van de Nieuw-Vossemeerse basisschool.

De nieuwe leerkracht Hanna Nuijten had de eer om het lint door te knippen, vervolgens mochten de kinderen en ook alle ouders kijken wat er in de zomervakantie allemaal was veranderd. Een heleboel, zo ontdekten zij al gauw. ,,De verbouwing is helemaal klaar, we verwachten eind deze week nog enkele meubelstukken, waaronder een college-tribune,’’ aldus Vermeulen.

'Leerlingen krijgen per saldo veel meer aandacht en leertijd'

De manier waarop Merijntje met de groepen 6 t/m 8 aan de slag gaat, is volgens hem tamelijk uniek in deze regio. ,,We hebben hiervoor gekozen om meer efficiency te bereiken en de krimp het hoofd te bieden. Vorig schooljaar hadden we voor het eerst te maken met combinatieklassen, nu gaan we in feite werken met combinatieleerkrachten, waardoor de leerlingen per saldo veel meer aandacht en leertijd krijgen.''

''De kinderen horen nog wel per jaargroep bij elkaar. Afhankelijk van het vak, wordt er op verschillende niveaus lesgegeven, of is men juist gezamenlijk bezig,’’ lichtte Vermeulen de nieuwe werkwijze toe, niet onder stoelen of banken stekend dat er sprake is een stevige uitdaging.

Werkplekken 'op maat'

Waarbij het ook nog eens zo is dat de leerlingen geen eigen werkplek meer hebben, maar wel allemaal een eigen laatje, dat ze mee kunnen nemen naar b.v. een werktafel op stahoogte of een zitje, al dan niet uitgerust met een whiteboardtafel, om samen plannen aan te maken. ,,Werkplekken die passen bij de verschillende soorten werkzaamheden én aansluiten bij de behoeftes van de leerlingen.’’

,,Zo hebben we dus de moderne onderwijsinzichten zowel inhoudelijk vertaald, als vormgegeven in onze school.’’

Op woensdag 14 september zijn alle belangstellenden van 15.00 tot 17.00 uur van harte welkom op Merijntje om kennis te maken met de noviteit.