Merijntje Gijzen moet toeristen en regiogenoten het water op krijgen

STEENBERGEN – Het is een grijze, regenachtige dag waarop de meeste mensen niet direct aan een boottochtje zullen denken. Toch stapt er nog een aardige groep mensen van rondvaartboot Merijntje Gijzen af, die zojuist is aangemeerd in de gloednieuwe Steenbergse haven. “Het is een mooie aanlegplek hier aan de kade. Helaas is het wel wat achterin, zodat mensen die langs de haven lopen de boot niet direct zien liggen”, zegt Reinier van de Zee, die namens BST Dintelsas verantwoordelijk is voor de exploitatie. Sinds juni vaart de Merijntje Gijzen en Van de Zee doet er alles aan om de boot meer bekendheid te geven.

Waterpoort Rondvaarten heeft twee boten rondvaren: de Waterpoort en de Merijntje Gijzen. De eerste is vooral een veerpont die de verbinding maakt tussen West-Brabant en Goeree Overflakkee. Er zijn meerdere opstappunten langs de route waar fietsers en wandelaars gebruik van maken. De Waterpoort vaart al voor het derde seizoen.

Kansen

De rondvaartroute van Merijntje Gijzen is ontstaan in het kader van de opening van de vernieuwde Steenbergse jachthaven en het promoten van de waterrecreatie. Hoewel exploitant Reinier van de Zee best tevreden is met de bezoekersaantallen tot nu toe, vindt hij wel dat er veel kansen blijven liggen. “Het is best gewaagd om dit te doen, veel ondernemers durven het niet aan vanwege het risico failliet te gaan. Overal ben ik langs geweest om flyers neer te leggen, van bejaardenhuizen tot winkels. Maar ik moet de mensen ook wel iets te bieden hebben naast de rondvaart. En om eerlijk te zijn is er in Steenbergen niet zoveel. Ondernemers en gemeente zouden hun kans moeten grijpen om iets op te zetten wat aantrekkelijk is voor toeristen en wat ze in Steenbergen houdt”.

Antwerpen

De mensen die een kaartje kopen komen overal vandaan. Het zijn regiogenoten die het landschap voor de verandering een keer vanaf het water willen bewonderen, maar bijvoorbeeld ook toeristen uit Antwerpen. In de eerste categorie valt Amanda de Kock met haar gezin. Ze woont ‘gewoon’ in Steenbergen maar zocht net als zoveel ouders iets leuks om te doen in de vakantie. Zoon Pepijn heeft zich prima vermaakt. “Het was een mooie route, middenin de natuur. We hebben het nieuwe aquaduct nog gezien en de kapitein vertelde aan boord leuke wetenswaardigheden”, aldus de Kock.

Flexibel

Tijdens de zomermaanden vaart de Merijntje Gijzen van vrijdag t/m zondag en op feestdagen. De tocht duurt van 10 tot 14 uur. Het is een vrij lage boot waardoor je als varende gast langs bijzondere plekjes kan komen op de West-Brabantse wateren. Onderweg wordt er eventjes gestopt in Oud Gastel, bij Gastel Sfeer. Aan boord kan je wat eten of drinken bestellen maar je mag zelf ook een consumptie meenemen. Juist met echt Hollands zomerweer hoef je een tochtje op Merijntje Gijzen niet te laten, want je zit er droog en de fiets kan eventueel op het achterdek mee.

Er zijn ook regelmatig groepen die de rondvaartboot willen afhuren. “Dat zijn bijvoorbeeld families die iets te vieren hebben. Eigenlijk is alles mogelijk; we zijn wat dat betreft heel flexibel en denken graag met mensen mee”, aldus exploitant Van de Zee.

Wie nieuwsgierig is geworden kan kijken op www.waterpoort-rondvaarten.nl of www.merijntje-gijzen.nl.

Foto’s en tekst: Nicole van de Donk © KijkopSteenbergen